Astigmatisme

Inhoudsopgave

Astigmatisme is een veel voorkomende oogafwijking die de oogbol vervormt. Mensen met astigmatisme hebben problemen met het zien van duidelijke en scherpe beelden, wat kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en zelfs duizeligheid. In dit artikel gaan we dieper in op astigmatisme, de symptomen, oorzaken, behandeling en preventie.

Wat is astigmatisme precies?

Astigmatisme is een oogafwijking waarbij het hoornvlies of de lens van het oog niet perfect rond is, maar een onregelmatige vorm heeft. Hierdoor ontstaat er een vervorming van het beeld dat op het netvlies wordt geprojecteerd, waardoor het zicht onscherp wordt. Astigmatisme kan voorkomen in combinatie met bijziendheid, verziendheid of presbyopie.

Types astigmatisme

Er zijn twee soorten astigmatisme: regulier en irregulier. Regulier astigmatisme komt het meest voor en wordt veroorzaakt door een onregelmatige kromming van het hoornvlies. Bij irregulier astigmatisme ligt de oorzaak bij een onregelmatig gevormde lens.

Wat zijn de symptomen van astigmatisme?

Mensen met astigmatisme kunnen last hebben van onscherpe, vervormde of verwarde beelden. Dit kan leiden tot klachten als:

– Hoofdpijn
– Vermoeide ogen
– Duizeligheid
– Moeite met focussen op zowel nabije als verre objecten
– Wazig of vervormd zicht

Wat zijn de oorzaken van astigmatisme?

Astigmatisme kan van nature voorkomen of ontstaan na een oogletsel, oogziekte of oogoperatie. Andere oorzaken kunnen zijn:

– Een abnormale groei van het hoornvlies
– Een abnormale groei van de lens
– Een erfelijke aanleg

Hoe wordt astigmatisme gediagnosticeerd?

Astigmatisme kan worden vastgesteld tijdens een oogonderzoek door een oogarts. De oogarts maakt hierbij gebruik van verschillende tests, waaronder een refractietest en een keratometrie-test. De refractietest meet de sterkte van de bril die nodig is om duidelijk te zien, terwijl de keratometrie-test de kromming van het hoornvlies meet.

Hoe wordt astigmatisme behandeld?

Astigmatisme kan worden gecorrigeerd met brillenglazen, contactlenzen of ooglaserchirurgie. Bij matige tot ernstige astigmatisme kunnen harde contactlenzen een betere uitkomst bieden dan zachte contactlenzen. In sommige gevallen kan ooglaserchirurgie worden overwogen, waarbij een deel van het hoornvlies wordt verwijderd met een laser om de onregelmatige kromming te corrigeren.

Kan astigmatisme worden voorkomen?

Astigmatisme kan niet worden voorkomen, maar de symptomen kunnen worden verminderd door regelmatige oogonderzoeken en een gezonde leefstijl. Bescherm je ogen tegen de zon met een zonnebril en vermijd het roken van tabak.

Tot slot

Astigmatisme kan hinderlijk zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het te corrigeren. Laat je ogen regelmatig controleren door een oogarts en volg de voorgeschreven behandelingen op. Door goed voor je ogen te zorgen, kun je het risico op astigmatisme en andere oogaandoeningen verminderen.

Veelgestelde vragen

1. Is astigmatisme erfelijk?

Ja, astigmatisme kan erfelijk zijn. Mensen met een familiegeschiedenis van astigmatisme hebben een grotere kans om de aandoening te ontwikkelen.

2. Kan astigmatisme verergeren?

Astigmatisme kan verergeren naarmate je ouder wordt, vooral als het niet op tijd wordt behandeld.

3. Is astigmatisme hetzelfde als bijziendheid of verziendheid?

Nee, astigmatisme is een aparte oogafwijking en niet hetzelfde als bijziendheid, verziendheid of presbyopie.

4. Kan astigmatisme vanzelf verdwijnen?

Astigmatisme kan niet vanzelf verdwijnen, maar kan wel worden gecorrigeerd met brillenglazen, contactlenzen of ooglaserchirurgie.

5. Is ooglaserchirurgie een veilige behandeling voor astigmatisme?

Ooglaserchirurgie is over het algemeen een veilige en effectieve behandeling voor astigmatisme, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de risico’s en bijwerkingen. Bespreek dit daarom altijd met een deskundige oogarts.