Een manier om de fysieke fitheid van jouw medewerkers te verbeteren, is door te investeren in een fitnessruimte en voorzieningen om aan bedrijfsfitness te doen. De voordelen op lange termijn wegen ongetwijfeld op tegen de initiële kosten.

Werknemers maken lange dagen en zitten vaak aan hun bureau. Hun zittend gedrag kan veel nadelige effecten hebben, waaronder een verhoogde kans op het ontwikkelen van ziekten. Als je al die werktijd combineert met de toenemende afhankelijkheid van onze cultuur van elektronica voor entertainment, kun je gemakkelijk zien waarom veel mensen overgewicht hebben en niet in vorm zijn. Gebleken is dat slechts 12% van de werknemers aan de fitnorm voldoen.

Betere bedrijfsresultaten

Welzijnsprogramma’s op de werkplek zijn daarom belangrijker dan ooit. Er zijn veel verschillende soorten welzijnsprogramma’s voor bedrijven, waarvan de beste de programma’s zijn die werknemers opleiden en aanmoedigen om een ​​gezondere levensstijl aan te nemen. Maar wat is welzijn op de werkplek precies en hoe kan het je bedrijf ten goede komen? Welzijn op de werkplek kun je zien als een georganiseerd programma dat een bedrijf initieert voor werknemers om gezondheidsrisico’s te verminderen, de persoonlijke effectiviteit te vergroten, kwaliteit van leven te verhogen, wat allemaal ten goede komt aan het bedrijfsresultaat.

Arbeidsproductiviteit

Deskundigen in de gezondheidszorg schatten dat tussen de 70 en 90 procent van de uitgaven voor gezondheidszorg wordt veroorzaakt door problemen die verband houden met ongezonde levensstijlkeuzes die kunnen leiden tot chronische ziekten. Deze levensstijlkeuzes – of het nu gaat om onjuiste voeding, te weinig lichaamsbeweging of roken kosten bedrijven wereldwijd elk jaar miljarden aan verloren productiviteit. Er zijn een aantal belangrijke voordelen van het creëren van een fitnesscultuur in jouw bedrijf. Zo verlaagt fitness de zorgkosten.

Minder kosten

Het is een feit dat gezonde medewerkers minder kosten dan ongezonde medewerkers. Recente onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat werkgevers die aandacht schenken aan fitness gemiddeld 1.100 Amerikaanse dollars of 930 Euro per jaar kunnen besparen voor elke werknemer die stopt met roken, 1.200 Amerikaanse dollar of 1000 Euro per jaar aan werknemers die hun cholesterolgehalte verlagen van 240 mg naar 190 mg en 177 Amerikaanse dollar of 150 Euro per jaar voor elke werknemer meer dan 15 kilo overgewicht heeft en die genoeg gewicht verliest om van zwaarlijvigheid naar een gezond gewicht te gaan.

Fitness stimuleert betere werkprestaties

Fitnessprogramma’s op de werkplek leren werknemers hoe ze zich op het werk beter kunnen voelen, zowel mentaal als fysiek. Aangezien veel werknemers tegenwoordig een groot deel van hun werkdag achter een computerscherm doorbrengen, dragen nek-, rug-, pols- en armvermoeidheid in belangrijke mate bij tot stress en vermoeidheid op de werkplek. Bovendien melden veel werknemers vermoeidheid van de ogen door zoveel uren naar een scherm te kijken. Onderzoek toont overigens aan dat bedrijven met een bedrijfsfitnessprogramma hun werknemers langer behouden dan andere bedrijven.

Minder ziekteverzuim

Het is logisch dat gezondere werknemers minder dagen werk missen. Zo meldde het MD Anderson Cancer Center in Houston binnen zes jaar na de oprichting van een gezondheids- en welzijnsafdeling voor werknemers dat het aantal verloren werkdagen met 80 procent was afgenomen en het aantal gewijzigde werkdagen met 64 procent. Berekend door de vermindering van het aantal verloren werkdagen te vermenigvuldigen met de gemiddelde lonen, bedroegen de kostenbesparingen in totaal 1,5 miljoen Amerikaanse dollars.‍

Minder stress

Lichaamsbeweging kan zowel opwindend als ontspannend werken. Het kan depressie helpen tegengaan en stress verminderen. Klinische resultaten hebben ook aangetoond dat werknemers beter slapen na het sporten en in staat zijn om zowel hun cholesterol- als bloeddrukniveau te verlagen door een regelmatig trainingsschema te volgen. Bedrijfsfitnessprogramma’s kunnen oefeningen aanbieden aan medewerkers die aan het bureau gekluisterd zijn. Werknemers krijgen op deze manier ook tips voor een goede ergonomie om stress en spierspanning te verminderen tijdens het werk.