Blefaritis symptomen & behandeling

Inhoudsopgave

Blefaritis is kortweg gezegd een ooglidontsteking. Hierbij kunnen de oogleden en dan vooral de ooglidrand ter hoogte van de inplant van de wimpers ernstig ontstoken zijn. De ontsteking openbaart zich niet voor niets op deze plek omdat het vooral een ontsteking is van de haarzakjes en de talgkliertjes in het ooglid. Blefaritis kan acuut zijn en kan ook mensen treffen die hier nog nooit last van hebben gehad. In veel gevallen is Blefaritis ook een chronische ontsteking waarbij men periodes heeft van ernstigere klachten, maar ook periodes dat er geen klachten zijn. Blefaritis hoeft namelijk niet altijd klachten te geven. Naar schatting 10% tot 40% van de bevolking heeft een vorm van blefaritis, waarbij dit meestal onopgemerkt blijft.

Symptomen voor blefaritis


De symptomen kunnen heel divers zijn. Een groot gedeelte van de mensen met blefaritis hebben last van jeuk en irritatie van de ogen en oogleden. Maar de ontsteking die door blefaritis veroorzaakt wordt kan ook overslaan naar andere weefsels in en rondom het oog. Vooral het hoornvlies kan hier gevoelig voor zijn. Dit heeft tot gevolg dat er ook andere klachten aan het oog ontstaan, zoals rode ogen, branderige ogen, vermoeide ogen en afscheiding uit de ogen. In veel gevallen zijn de klachten in de ochtend het ergst. Na het ontwaken plakken de oogleden nog aan elkaar en de huid kan dan extra rood en geïrriteerd zijn. Het is bij blefaritis niet gebruikelijk, maar in zeldzame gevallen kan blefaritis leiden tot een afname van het gezichtsvermogen of blijvende schade aan de ooglidranden.

Oorzaken van blefaritis

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van blefaritis is staphylococcus aureus. Dit zijn bacteriën die ieder mens op de huid heeft zitten en normaliter niet schadelijk zijn. Wanneer deze bacteriën de overhand krijgen kunnen zij ontstekingen zoals blefaritis veroorzaken. Bij de basis van de ooglidharen ontstaan dan schilfers en zweertjes en de ooglidranden kunnen rood worden. Ook kan de bacterie andere klachten geven, zoals verlies van de oogharen of oogharen die in de verkeerde richting gaan groeien.

Een andere oorzaak van blefaritis kan zijn dan men een bepaalde aanleg heeft om blefaritis te ontwikkelen in combinatie met talgkliertjes of gist dat op de huid aanwezig is. Dit wordt ook wel seborrhoïsche blefaritis genoemd. Het gaat hier dan vooral om overmatig aanmaak van talg, waardoor de huid snel schilfert of door een overmatige aanwas van gist. Het afweersysteem reageert dan met een ontstekingsreactie op deze gist.

Blefaritis behandeling

Vooral het behandelen van chronische blefaritis kan heel moeizaam zijn. De ontsteking keert dan steeds terug en telkens moet er dan behandeld worden. Er zijn verschillende behandelingen voor blefaritis mogelijk:

Reinigen van de ooglidranden
Door het reinigen van de ooglidranden kan het aantal bacteriën verminderd worden. Dit zijn wel intensieve behandelingen die toch minimaal tweemaal per dag moeten plaatsvinden. Een manier om dit te doen is door het gebruik van warme oogcompressen. Hierbij moeten warme of hete washandjes op de ogen gelegd worden. Zo worden de korstjes en overmatig talg zacht en kunnen dan gemakkelijker en zonder pijn verwijderd worden. Ook kan het reinigen van de ooglidranden gebeuren met een wattenstaafje dat gedoopt is in babyshampoo. Hiermee kunnen worden ook bacteriën en gevormde korstjes veilig verwijderd worden. Als iemand chronische blefaritis heeft, behoort het reinigen van de ooglidranden tot een standaard behandeling, ook als er op dat moment geen klachten zijn.

Antibiotica
Antibiotica is een uitstekend medicijn ter bestrijding van ontstekingen. Na het reinigen kan er een gel of een crème met een antibioticum op de oogleden en in het oog aangebracht worden. Dit is een behandeling van enkele weken, waarbij de gel of crème meerdere malen per dag moet worden aangebracht. In zeer ernstige gevallen, waarbij ooglidreiniging geen effect heeft of als er een hoornvliesontsteking ontstaat, kan de oogarts ook antibiotica in tabletvorm voorschrijven. Dit is normaliter niet gebruikelijk bij blefaritis en mag dan ook enkel op uitdrukkelijk voorschrijven van de arts.

Blaphasteam apparaat
Een blaphasteam apparaat is een soort van bril waaronder stoom vrij komt. Deze behandeling is ook geschikt als normale reiniging geen effect heeft. Het stoom zorgt ervoor dat het opgehoopte vet en talg die de kliertjes afsluiten opgelost worden. Deze behandeling is vooral aan te bevelen aan mensen die last hebben van een verminderde functie van de talgklieren.

Steroïden
Bij ernstige klachten kan er ook steroïden in de vorm van druppels of zalf voorgeschreven worden. Vanwege de bijwerkingen mag dit enkel een korte behandeling zijn. Steroïden mogen daarom ook enkel door een arts worden voorgeschreven.