Glaucoom symptomen & behandeling

Inhoudsopgave

Glaucoom symptomen & behandelingGlaucoom is een heel vervelende aandoening aan het oog. Deze aandoening komt vaak voor en is chronisch. Om ernstige schade aan het oog te voorkomen is het belangrijk dat glaucoom op tijd ontdekt én behandeld wordt. Het ontstaan van glaucoom is nog enigszins onduidelijk. Er zijn verschillende type en bij de meest voorkomende is er meestal een verstoring in de afvoer van het kamerwater van het oog. Hierdoor ontstaat er bij de patiënt een verhoogde oogdruk en dat beschadigt de oogzenuw. Als deze oogdruk voor een langere tijd verhoogd blijft, sterven oogzenuwvezels geleidelijk af. Het gevolg is dat delen van het perifere gezichtsveld verdwijnen. Verraderlijk is dat glaucoom ook kan ontstaan bij een normale oogdruk. Men noemt dit normale oogdruk glaucoom. Indien de patiënt zich niet op tijd laat behandelen, kan er op den duur slechtziendheid of blindheid ontstaan.

Symptomen glaucoom


In het beginstadium is deze oogaandoening nog vrij onopvallend. Er is geen pijn en meestal ook nog geen gezichtsverlies. Tevens wordt uitval van het gezichtsveld van één oog vaak nog opgevangen door het andere oog. Daarnaast zijn we gewend ons op één punt te focussen. Hierbij gebruiken we het midden van het gezichtsveld. Uitval vindt meestal plaats aan de randen. Hierdoor komt een patiënt er dus vaak laat achter dat er iets aan de hand is. Daarna nemen de klachten toe. Het gezichtsveld zal nog verder uitvallen doordat de randen steeds minder scherp worden. Omdat het midden nog vrij scherp is gaat de patiënt last krijgen van kokerzien. Voorwerpen zie je hierdoor minder goed aankomen en ook kan het gebeuren dat je vaker ergens tegenaan loopt. Autorijden wordt dan ook echt afgeraden. Een medeweggebruiker kan plotseling in het gezichtsveld komen wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Als de oogaandoening in een vergevorderd stadium is, worden de klachten steeds ernstiger. Doordat het centrale deel op den duur ook aangetast wordt zal het midden van het gezichtsveld ook niet meer scherp zijn. De patiënt krijgt nu echt last van ernstige beperkingen. Lezen gaat steeds moeilijker worden en details vallen minder op. Wie glaucaoom niet laat behandelen zal uiteindelijk blind worden.

Behandeling glaucoom

Gelukkig is glaucoom goed te behandelen. Uiteraard is hoe eerder starten, hoe beter. De schade aan de oogzenuw is niet meer te herstellen. Een behandeling is er dan ook op gericht om de beschadiging van de oogzenuw af te remmen of te stoppen. Bij het vermoeden van glaucoom wordt er eerst een vooronderzoek gedaan bij de patiënt. De oogdruk wordt gemeten, er vindt een gezichtsveldonderzoek plaats en een onderzoek van de oogzenuw en kamerhoek. Aan de hand van de resultaten kan er een geschikte glaucoombehandeling plaatsvinden. Deze kan bestaan uit medicijnen, een laserbehandeling of een operatie. Medicijnen bestaan uit oogdruppels die ervoor moeten zorgen dat de oogdruk verlaagt. Ze verminderen de productie van kamerwater of zorgen ervoor dat het beter afgevoerd wordt. Indien medicatie niet voldoende resultaat geeft zal de patiënt een laserbehandeling ondergaan. Met een laserstraal kan de aanmaak van kamervocht worden geremd of de afvoer hiervan verbeterd worden. Een operatie zal alleen plaatsvinden als medicatie en laseren onvoldoende effect geven. Aan de bovenzijde van het oog wordt in het oogwit een soort luikje gemaakt. Op deze manier kan het kamerwater via dit luikje uit de oogbol wegstromen. Bij een niet optimaal resultaat kan er nog gekozen worden voor een drainage-implantaat. De missie is altijd het verlagen van de oogdruk.