BMI berekenen

Inhoudsopgave

bmi berekenenWanneer je wilt afvallen, dan kan het voor je gezondheid van belang zijn je BMI te berekenen. Wij hebben bij Gezondbegin.nl een handige tool voor het berekenen van de BMI voor mannen, vrouwen én kinderen.


 

 

De afkorting BMI staat simpelweg voor Body Mass Index. Het cijfer representeert een graadmeter die je vertelt of je gewicht gezond is en of je te kampen hebt met overgewicht. Het is de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Kort gezegd zou je het volgende kunnen stellen

 • Een BMI van minder dan 18,5 betekent ondergewicht
  Voor ondergewicht komt steeds meer aandacht in Nederland, maar is vaak nog steeds een probleem wat vaak voorkomt bij (jonge) vrouwen. Een laag BMI kan veroorzaakt worden door simpelweg te weinig eten. Daarnaast kan het een signaal zijn dat voeding niet goed wordt opgenomen door het lichaam. Het is een risico voor je gezondheid om te licht te zijn.
 • Een BMI wat tussen de 18,5 en 24,9 ligt is een gezond en normaal gewicht
  Een prima gewicht! Wanneer je aan de hoge kant zit (dus richting de 25) houdt je gewicht dan goed in de gaten. Je wilt natuurlijk niet nog zwaarder worden.
 • Een BMI wat tussen de 25 en 29,9 ligt is overgewicht
  Bij over gewicht is de kans op ontwikkeling van ziektes aanwezig.  Ook een te hoog cholesterol ligt op de loer. Het is raadzaam serieus te kijken naar voeding en de inname van het aantal calorieën te beperken.
 • Een BMI van boven de 30 duidt op obesitas
  Een BMI boven de 30 kan dus duiden op obesitas, oftewel; extreem overgewicht. Om uiteenlopende redenen is het ongezond om zo zwaar te zijn. Het is werkelijk een aanslag op je hart!

Door de handige BMI calculator te gebruiken is het direct duidelijk in welke categorie jij precies valt. Je BMI berekenen werkt altijd op dezelfde manier, of je nu op leeftijd bent óf in de overgang.

BMI berekenen, de formule

De formule voor het berekenen van je BMI is vrij eenvoudig. Deze formule is schaalbaar en toepasbaar op zowel vrouwen als mannen. Tevens is de BMI formule geschikt voor kinderen.

bmi berekenen formule

Simpel gezegd neem je het aantal kilo’s wat je weegt, en deel je dit door je lengte keer je lengte.

Bijvoorbeeld:

 • Ik weeg 80 kilo
 • Ik ben 1.80 lang

80 / (1.80*1.80) = 24.69

Je zou dus kunnen stellen dat met een BMI van 24.69 deze persoon een gezond gewicht heeft. In onderstaande tabel hebben we een groot aantal gewichten gecombineerd met een groot aantal lengtes zodat je een goed beeld hebt bij welk gewicht een specifiek BMI gezond is. De groene vakjes staan vanzelfsprekend voor een gezond gewicht. Geel staat voor overgewicht. Rood aan de linkerzijde van de tabel staat voor ondergewicht. Het rood aan de rechterzijde van de tabel staat voor obesitas.

Hoewel de body mass index een handige manier is om duidelijk te krijgen of je op een gezond gewicht zit, vertelt dit niet altijd het hele verhaal. Een bodybuilder met veel spiermasse en geen grammetje vet van 1.80 lang die 100 kilo weegt zou aan obesitas lijden. Ook punten als genetische aanleg worden compleet genegeerd.