Fruitvliegjes vangen

Inhoudsopgave

Wat te doen tegen fruitvliegjes? De kleine fruitvliegjes bestrijden is in de zomer vrijwel altijd noodzakelijk. Fruit, wijn en andere zoetigheid is onweerstaanbaar voor de kleine vliegende plaaggeesten en voordat je het weet heb je een hele plaag in huis. Maar hoe kan je fruitvliegjes vangen? In dit artikel proberen we een duidelijk beeld te geven hoe fruitvliegjes ontstaan en hoe je ze effectief kunt bestrijden.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?


Ineens zijn ze er: fruitvliegjes. Je hebt geen idee waar deze ongenode gasten precies vandaan komen, maar je wilt ze het liefst zo snel mogelijk de deur uit hebben. Fruitvliegjes komen vaak als volwassen exemplaren je woning binnen. Aangezien ze zo klein zijn vinden ze altijd wel een gaatje om je huis binnen te dringen. Het is dus niet zo dat er eitjes op of in je fruit zitten. Eenmaal binnen beginnen ze met het leggen van eitjes op een vochtige plaats, tot wel 500 eitjes per keer. Je vuilnisbak is een uitzonderlijk goede plaats aangezien hier altijd wel voedingsmiddelen liggen die fermenteren. Daarbij is het ook vrij vochtig in je vuilnisbak.

Fruitvliegjes voorkomen

Het aloude credo ‘voorkomen is beter dan genezen’ is ook bij deze vervelende vliegjes van toepassing. Aangezien fruitvliegjes worden aangetrokken door fermenterend fruit is het van belang fruit niet te lang te laten liggen of in de koelkast te bewaren. Ik heb echter ook weleens gezien dat fruitvliegjes worden aangetrokken door andere voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan tomaten. Pastasaus kan daarom ook zeker aantrekkelijk zijn voor fruitvliegjes. Maak je aanrecht regelmatig schoon en vervang je vuilniszak regelmatig. Persoonlijk vervang ik mijn vuilniszak vaak buiten zodat eventuele ontsnappende vliegjes buiten belanden.

Fruitvliegjes vangen

Als je echt van fruitvliegjes af wilt komen dan is er maar één echte oplossing: fruitvliegjes vangen met een fruitvliegjes vanger. Een fruitvliegjes vanger kan je op diverse manieren maken, maar het basisprincipe is altijd hetzelfde. Je maakt een funnel, een soort van trechter. Je kan dit bijvoorbeeld doen met een lege plastic fles zoals onderstaand.

fruitvliegjesvanger

Je legt onderin je fruitvliegjesval iets wat de vliegjes niet kunnen weerstaan. Rode wijn werkt goed, net als een stukje bananenschil. Ook heb ik veel succes gehad met balsamicoazijn. Wat je ook kunt doen is een glas aan de bovenzijde voorzien van een een laagje vershoudfolie. In het vershoudfolie prik je een klein gaatje waar de fruitvliegjes door naar binnen kunnen wandelen. De funnel/trechter zorgt er dus voor dat fruitvliegjes gevangen raken. Vervolgens kan je de fruitvliegjes verdrinken of je op een andere manier van deze plaaggeesten ontdoen.