Hellp syndroom

Inhoudsopgave

Het HELLP-syndroom is een zeldzame maar ernstige complicatie tijdens de zwangerschap. Het kan voorkomen na de 20e zwangerschapsweek en treft ongeveer 1 op 200 zwangerschappen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandeling van het HELLP-syndroom.

Wat is het HELLP-syndroom?

Het Hellp-syndroom is een ernstige medische aandoening dat kan voorkomen bij zwangere vrouwen. Het staat voor Hemolyse, Elevated Liver enzymes and Low Platelet count. Het wordt gekenmerkt door een verhoogd gehalte van de leverenzymen en bilirubine, dat een gele verkleuring van de huid kan veroorzaken. Daarnaast kan het leiden tot schade aan de organen, bloedingen en zwangerschapsverlies.

Symptomen van het HELLP-syndroom

De symptomen van het HELLP-syndroom zijn vaak vergelijkbaar met andere medische aandoeningen. Dit maakt het soms moeilijk om te diagnosticeren. Meestal zijn de volgende symptomen aanwezig:

– Misselijkheid en braken
– Hoofdpijn
– Pijn in de rechter bovenbuik
– Gevoelige buik
– Zwelling van de handen en voeten
– Gele verkleuring van de huid

Oorzaken van het HELLP-syndroom

De oorzaken van het HELLP-syndroom zijn niet precies bekend. Er zijn enkele risicofactoren zoals:

– Een hoge bloeddruk of pre-eclampsie
– Multipara (het hebben van meer dan één kind)
– Etniciteit (Afrikaanse of Caribische afkomst)
– Leeftijd (ouder dan 35 jaar)

Diagnose van het HELLP-syndroom

Het Hellp-syndroom kan soms tijdens de zwangerschap worden gediagnosticeerd. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen zich bewust zijn van de symptomen en deze in de gaten houden. Er zijn verschillende tests die kunnen helpen bij de diagnose van het syndroom, waaronder:

– Bloedonderzoek om het gehalte van leverenzymen, bilirubine en bloedplaatjes te meten.
– Urinetest om het gehalte van eiwitten te meten
– Een echografie van de lever en milt

Behandeling van het HELLP-syndroom

De behandeling van het Hellp-syndroom is afhankelijk van de ernst van de situatie. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de baby voortijdig te beschermen. Andere methoden zijn:

– Medicijnen om de bloeddruk te verlagen
– Steroïden om de organen te beschermen
– Levertransplantatie in zeer ernstige gevallen

Preventie van het HELLP-syndroom

Het HELLP-syndroom is niet te voorkomen. Er zijn een aantal stappen die zwangere vrouwen kunnen nemen om de kans te verminderen, waaronder:

– Regelmatig controleren van de bloeddruk
– Dieet en lichaamsbeweging
– Regelmatige consulten met de arts
– Het nemen van medicijnen voorgeschreven door uw arts

Wat te doen bij een diagnose van het HELLP-syndroom?

Indien het Hellp-syndroom wordt vastgesteld, is het belangrijk om alle instructies van de arts op te volgen. Het is ook noodzakelijk om regelmatig de bloeddruk en andere belangrijke symptomen te blijven monitoren. Mocht het nodig zijn dan wordt de zwangerschap beëindigd.

Kan het HELLP-syndroom terugkeren bij een volgende zwangerschap?

Het risico op het Hellp-syndroom neemt toe bij een volgende zwangerschap, zonder dat de oorzaak duidelijk is. Het is daarom belangrijk om alle risicofactoren te verminderen, zoals obesitas en hoge bloeddruk. Ook dienen zwangere vrouwen de risico’s te bespreken met hun arts.

Conclusie

Het Hellp-syndroom is een ernstige complicatie tijdens de zwangerschap. Het komt niet vaak voor, maar kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de moeder als de baby. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen zich bewust zijn van de symptomen en regelmatig hun bloeddruk en andere symptomen laten controleren.

Veelgestelde vragen

1. Is het HELLP-syndroom erfelijk?
2. Kan het Hellp-syndroom later in de zwangerschap optreden?
3. Hoe kan het HELLP-syndroom worden voorkomen?
4. Heeft het Hellp-syndroom invloed op de baby?
5. Is het mogelijk dat zwangere vrouwen het Hellp-syndroom hebben zonder de typische symptomen?

Antwoorden

1. Nee, het Hellp-syndroom is niet erfelijk.
2. Ja, het Hellp-syndroom kan later in de zwangerschap optreden.
3. Het HELLP-syndroom is niet te voorkomen, maar u kunt uw risico verminderen door regelmatige controles en het opvolgen van de gezondheidsadviezen van uw arts.
4. Ja, het Hellp-syndroom kan de baby aantasten en in sommige gevallen kan het nodig zijn dat de baby vroegtijdig wordt geboren om de gezondheid van de baby te beschermen.
5. Ja, sommige vrouwen hebben het HELLP-syndroom zonder de typische symptomen. Daarom is het belangrijk om regelmatige controles uit te laten voeren.