Het kantoor is een plek waar vele mensen bij elkaar komen. Wanneer er vele mensen in een binnenruimte aanwezig zijn, is de kans natuurlijk aanwezig dat ziekten en virussen (zoals bijvoorbeeld een Coronavirus) de kans hebben om rond te dwalen. Zo is het makkelijker dat de ene na de andere medewerker ziek wordt. Een goede ventilatie is daarvoor erg belangrijk. Maar er zijn natuurlijk ook andere redenen waarvoor een goede ventilatie van groot belang is in een kantoorruimte. Het belang van goede luchtkanalen en ventilatie in een kantoor is al vele jaren onderzocht en het is zeker niet voor niks waarom een kantoor moet voldoen aan allerlei eisen op het gebied van ventilatie.

Grote kans op een slechte luchtkwaliteit op kantoor

Buiten in de natuur kun je natuurlijk de beste luchtkwaliteit vinden. Net zoals het daar ook wel eens de lucht verontreinigd kan zijn, is de kans binnen vele malen groter. Op plekken zoals een kantoor waar vele mensen bij elkaar komen is de kans dan nog groter dat de lucht te verbeteren valt. Er kunnen zich allerlei stoffen en gassen vormen die zo snel mogelijk moeten worden afgevoerd om ervoor te zorgen dat mensen optimaal kunnen blijven ademen en de gezondheid van de medewerkers optimaal blijven. Ieder mens die lucht inademt, zal vanzelfsprekend ook lucht uitademen. Hier komen gassen bij vrij. Als vele mensen in een gebouw of in een ruimte uitademen is de hoeveelheid gas vele maten hoger. Daarnaast komen er ook stofdeeltjes vrij in een kantoor. Je kunt hierbij denken aan stof dat de lucht in gaat dat afkomstig is van kleding, meubels en vloerbedekking in het pand. Vuile lucht binnen een bedrijfspand kent dus verschillende oorzaken:

  • Stofdeeltjes in de lucht
  • Het uitademen van mensen
  • De uitstoot van apparatuur op kantoor
  • Micro-organismen zoals bijvoorbeeld bacteriën en schimmels die in de vochtige lucht terechtkomen
  • Stoffen die vrijkomen tijdens het werken

De gevolgen van een verontreinigde lucht op kantoor

De luchtkwaliteit is van zeer groot belang op een kantoor. Juist omdat er zoveel mensen bij elkaar zitten is het natuurlijk een basisbehoefte dat iedereen een schone lucht in kan ademen. Wanneer een bedrijf er weinig notie aan geeft om de luchtkwaliteit optimaal te houden, kunnen de gevolgen desastreus zijn voor de mensen die in het pand aanwezig zijn. Dit heeft natuurlijk te maken met de gezondheidsklachten die gepaard gaan met de verontreinigde lucht. Je zult dit niet alleen merken in de mate waarop mensen verkouden of zelfs ziek worden, maar ook op de manier waarop de productiviteit achteruit gaat. Medewerkers zullen op de volgende manieren kunnen merken dat er sprake is van een verontreinigde lucht op het kantoor:

  • Ze kunnen last krijgen van de luchtwegen of astma
  • Irritatie aan de luchtwegen zullen vaak gepaard gaan met irritatie aan de ogen en aan de huid
  • Ze kunnen vaker last hebben van hoofdpijn
  • Ze kunnen concentratieproblemen ervaren

Hoe zorg je voor een goede ventilatie op kantoor

Het is als werkgever van groot belang dat je je werknemers gezond houdt. Dit doe je niet alleen door ze goed werk te bieden waarbij er geen stress optreedt, maar ook door een gezonde werkomgeving te creëren waarin de medewerkers zich veilig voelen. Een goede luchtventilatie en goede luchtkanalen spelen hier een zeer grote rol in. Het is niet mogelijk om zomaar het eerste het beste bedrijf in te schakelen om je bedrijf te voorzien van luchtkanalen. Je dient altijd te zorgen voor de plaatsing door een ervaren bedrijf. Zij zullen ook, nadat de ventilatie geplaatst is, ervoor zorgen dat er altijd goed onderhoud plaatsvindt en dat je altijd kunt rekenen op advies. Dit blijft natuurlijk van groot belang, omdat je alleen met goed onderhoud ervoor kan zorgen dat ook op de lange termijn de medewerkers veilig en gezond zullen blijven. Verdiep je goed in de mogelijkheden die de installatiebureaus bieden en zorg voor een goede werkomgeving voor je medewerkers.