Itraconazol

Inhoudsopgave

Itraconazol is een inwendig geneesmiddel tegen verschillende soorten schimmel- en gistinfecties op of in het lichaam. Itraconazol is in Nederland een receptplichtig medicijn, waardoor u het niet zonder een voorschrift van een huisarts kunt kopen in de apotheek. Artsen schrijven Itraconazol meestal pas voor wanneer de infecties van redelijk ernstige aard zijn. Voor bescheiden schimmelinfecties zal eerder een wat matiger oraal geneesmiddel, zoals fluconazol, worden voorgeschreven.


Itraconazol is sinds 1988 als capsule en als drank op de markt onder de merknaam Trisporal (Janssen farmaceutica, Nederland). Er zijn ook merkloze varianten van dit medicijn verkrijgbaar in de apotheek, onder de productnaam Itraconazol of Itraconazolum.

Tegen welke infecties helpt itraconazol

Er leven veel soorten schimmels en gisten op en in het lichaam, waarvan u normaal geen last hebt. Maar wanneer deze eencellige organismen om de een of andere reden de overhand krijgen, nemen ze versneld in aantal toe. Dit kan op die plek van het lichaam tot een infectie leiden en klachten veroorzaken.

  • Schimmelinfectie van de huid: Schimmels en gisten kunnen de huid op uiteenlopende manieren infecteren. Dit gebeurt vaak op vochtige plekken, zoals onder de nagels, tussen de tenen en liezen (zwemmerseczeem), in de oksels en onder de borsten.
  • Pityriasis versicolor (zomergist): Dit is een bijzondere infectie van de huid door een gist. Deze micro-organismen kunnen vooral in de warmere zomermaanden de bovenste huidlaag aantasten en de vorming van pigment verstoren. Hierdoor ontstaan er kleine verkleurde vlekken op de hals, borst en rug.
  • Gistinfectie in de mond: Een Candida-infectie ontstaat als het evenwicht verstoord is tussen de Candida gisten en andere bacteriën in de mondholte. De infectie veroorzaakt witte vlekjes op het gehemelte, de binnenkant van de wangen en de slijmvliezen van de tong.
  • Vaginale Candida infectie: Overgebruik van zeep, verkeerd ondergoed en een toename van geslachtshormonen kunnen in de vagina zorgen voor een snelle groei van de Candida gist. De infectie zorgt voor jeuk in de vagina, rode en gezwollen schaamlippen en een witte, brokkelige afscheiding.
  • Schimmelinfectie in het lichaam: Schimmels kunnen in een weefsel (spierweefsel, zenuwweefsel e.a.) of een orgaan (longen, nieren, lever e.a.) een infectie veroorzaken.

Hoe gebruikt u itraconazol

Bij elk type schimmelinfectie hoort een andere itraconazol kuur. Een arts zal de kuur ook afstemmen op de schimmelsoort die de infectie veroorzaakt heeft en de intensiteit van de infectie. De dosering wordt aangegeven in capsules (100 mg) per dag. Ter vervanging van één capsule kunt u 10 ml itraconazol drank innemen. De gebruikelijke dosering is als volgt:

  • Candida infectie van de vagina: 2 capsules per dag gedurende 2 of 3 dagen.
  • Gistinfectie van de mond: 1 capsule per dag gedurende 2 weken.
  • Schimmelinfectie van de huid: 1 capsule per dag gedurende 2 – 4 weken
  • Schimmelinfectie in het lichaam: Afhankelijk van het geïnfecteerd weefsel of orgaan, kan de behandeling variëren van enkele weken tot een aantal maanden.

Hoe kunt u itraconazol het beste innemen

Itraconazol capsules kunnen het beste heel worden doorgeslikt tijdens of direct na een maaltijd. Voedsel zorgt namelijk voor een betere opname van het medicijn in het lichaam. Indien u moeite heeft met slikken van capsules, kunt u ze openen en de inhoud vermengen met een lepel voeding of appelmoes.

Itraconazol drank kan juist het beste worden ingenomen op een lege maag (enkele uren na een maaltijd). Hierna moet u nog een uur niet eten of drinken. Zo komt de vloeibare vorm van het medicijn sneller in de bloedbaan terecht. Bij een gistinfectie van de mond houdt u de drank ongeveer 20 seconden in de mond voor u het doorslikt.

Mogelijke bijwerkingen van itraconazol

Hoewel itraconazol een relatief veilig geneesmiddel is, kunnen er enkele bijwerkingen voorkomen. Deze zijn in de meeste gevallen niet ernstig van aard. Een of meerdere van de volgende bijwerkingen komt bij ongeveer 1 tot 10 procent van de gebruikers voor:

  • Maagklachten (buikpijn, misselijkheid, braken, diarree)
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Vocht vasthouden (dikke voeten en enkels)
  • Huiduitslag

Bij een itraconazol kuur is het belangrijk om de aangegeven dosering van de arts of apotheker te volgen. Het is absoluut niet verstandig om Itraconazol zonder een voorschrift online te bestellen en zelf een kuur op te stellen. Zoals gezegd is Itraconazol een middelzwaar medicijn dat niet voor lichte infecties wordt ingezet. Uw huisarts kan u dit nader uitleggen.