Koortslip informatie 2024

Inhoudsopgave

Bij een koortslip is er sprake van een infectie van de huid op of rondom de lippen. De koortslip kenmerkt zich door blaasjes die pijnlijk zijn en jeuken. Een koortslip komt zeer vaak voor. Gemiddeld krijgt één op de drie mensen wel een keer een koortslip in zijn leven. Meestal krijgen mensen vaker een koortslip, die steeds terugkeert op dezelfde plek. Andere namen voor een koortslip zijn koortsuitslag en herpes labialis.

Symptomen van een koortslip


Een koortslip begint met een rood plekje met blaasjes. Deze blaasjes zitten vol met vocht. Het rode plekje kan tintelen, jeuken, pijn doen of branden. Vaak heeft men eerst alleen een branderige of tintelende pijn en ontstaan de blaasjes pas daarna. De blaasjes zullen opdrogen na één of twee dagen en er zullen korstjes op komen. Het plekje zal vanzelf weg gaan. Dit gebeurt meestal binnen de tien dagen.

De naam koortslip komt doordat de blaasjes vaak op of rondom de lippen ontstaan. U kunt het virus echter ook op andere plekken krijgen. Bijvoorbeeld op uw kin, ooglid of neus.
Een bekend symptoom van een koortslip is een stinkende adem. De symptomen van een koortslip verschillen per persoon. Sommigen hebben er maandelijks last van en anderen hebben maar een paar keer in hun leven klachten.

Ontstaan van een koortslip

Koortslippen zijn besmettelijk en worden veroorzaak door een virus genaamd het herpes simplex virus. Het virus bevindt zich in het vocht van de blaasjes. Besmetting kan plaats vinden door het in contact komen met het vocht uit deze blaasjes. Dit kan door bijvoorbeeld kussen en knuffelen of als je gebruik maakt van het bestek van iemand die is besmet. Vele mensen worden al besmet op een jonge leeftijd. Vaak merk je daar niks van. Als je het virus eenmaal hebt, zal het voor altijd in je lichaam blijven zitten. Het virus bevindt zich dan in de zenuwcellen van je huid, maar is echter niet actief. Vaak wordt het virus bij sommige mensen pas later actief als zij bijvoorbeeld een verminderde weerstand hebben. Het kan ook zo zijn dat je het herpesvirus hebt, maar at je nooit een koortslip krijgt.

Bij seksueel contact kan het virus op je handen of mond worden overgebracht op de geslachtsdelen van een ander. Er zullen dan blaasjes op de geslachtsdelen ontstaan. Dit heet herpes genitalis. Het kan ook omgekeerd zijn dat iemand met het herpes genitalis je een koortslip geeft doordat hij/zij het herpesvirus via seksueel contact of de handen overbrengt op je lippen.

Gevolgen van een koortslip

In de meeste gevallen kan een koortslip geen kwaad. De blaasjes zullen vanzelf binnen tien dagen genezen. Er zal geen litteken ontstaan.
Een koortslip is erg besmettelijk. De koortslip is al helemaal besmettelijk als u blaasjes heeft en deze opengaan. Je kan het virus dan erg eenvoudig door geven aan anderen en bovendien ook over je eigen lichaam verspreiden. U bent veel minder besmettelijk als de blaasjes eenmaal zijn opgedroogd en er een korstje opzit.
Voor bepaalde mensen kan het herpesvirus wel een gevaar opleveren. Zo kunt u beter niet met pasgeborenen knuffelen. De weerstand van baby’s is namelijk nog niet volledig ontwikkeld en een herpes infectie kan resulteren in ernstige gevolgen voor de baby. De hersenen kunnen namelijk gaan ontsteken en hieraan kan een baby overlijden.
Ook voor mensen met een verminderde afweer kan het herpesvirus een gevaar vormen. De kans is groter dat u vaker een koortslip heeft. Ook is het waarschijnlijk dat een infectie die is opgelopen door het herpesvirus ernstiger zal verlopen.
Mensen die uitgebreid eczeem hebben, hebben de kans dat de koortslip zich verspreid over een groter stuk van de huid. De blaasjes zullen zich uitbreiden over de rest van uw lichaam, je krijgt koorts en je wordt ziek. Dit wordt ook wel eczema herpeticum genoemd.

Koortslip behandeling

Er zijn geen behandelingen voor het doden van het virus of het voorkomen van een infectie met het virus. De koorslip gaat uit zichzelf over. Je kan wel de klachten verminderen door gebruik te maken van een antivirus crème (aciclovircrème). Dit effect is echter wel gering en het zal alleen helpen als je vroeg begint te smeren om het moment dat je de koortslip voelt opkomen. Hierna heeft het behandelen geen nut meer. Het smeren van een vette crème die geen toevoegingen bevat kan wel verzachtend werken.
Als je last hebt van een koortslip die vaak terug keert, kan je met je arts bespreken of het zinvol is om antivirus tabletten (valaciclovir) te nemen. Je krijgt dan een kuur van korte duur.

Tips voor voorkoming van verspreiding koortslip

Probeer contact met de blaasjes en de koortslip te vermijden en was meteen na contact uw handen. Daarbij is het belangrijk dat je je handen goed afdroogt. Ook kun je zoenen en knuffelen beter vermijden. Laat je glazen, bestek, etc. niet gebruiken door anderen en maakt ze goed schoon. Probeer niet aan de korstjes te krabben. Het is beter om te wachten totdat ze er vanaf vallen uit zichzelf. Op deze manier voorkom je dat je littekens krijgt.
Het thuishouden van een kind met een koortslip kan het verspreiden van het virus niet voorkomen. Er zijn namelijk veel mensen die het virus bij zich dragen die geen verschijnselen hebben en dus ook niet weten dat ze het virus hebben. Een kind die een koortslip heeft kan dus gewoon naar of school of naar het kinderdagverblijf als het zich goed voelt. Het is dan wel handig om de leiding te informeren aangezien het gaat om een besmettelijke aandoening.

Hoe verder bij een koortslip?

De koortslip geneest meestal vanzelf. Vaak houdt u er geen littekens aan over. Je kunt er niks tegen doen als je vaker een koortslip krijgt. Het herpesvirus zit namelijk altijd in uw lichaam. Je kan wel proberen om te voorkomen dat je weer een koortslip krijgt. Dit kun je doen door factoren te vermijden die een koortslip uitlokken, zoals stress en zonlicht. Ook is het slim om altijd zonnebrand te gebruiken als je de zon in gaat en je gezicht uit de zon te houden door bijvoorbeeld een pet.