Mouches volantes symptomen & behandeling

Inhoudsopgave

Met het ouder worden, wordt het zicht ook meestal slechter. Zo kunnen er soms klontjes in het oogglasvocht komen te zitten. Het lijkt wel of je constant zwevende, zwarte vliegjes voor je ogen ziet. Vandaar de naam ‘mouches volantes’. Het is geen kwaadaardige aandoening, maar is wel erg vervelend.

Wat zijn mouches volantes?


Het oog is een bol dat opgevuld is met glasvocht, een soort heldere gelei. Wanneer je ouder wordt kunnen er klontjes in dat vocht ontstaan. Mouches volantes zijn dus simpelweg glasvochttroebelingen. Deze troebelingen bewegen zich heen en weer in het glasvocht en veroorzaken een schaduw op het netvlies. Die schaduw kan je zien als vlekjes, vliegjes, draadjes, … Deze vlekjes bewegen ook steeds mee met je ogen, waardoor ze steeds in de weg lijken te zitten.

De aandoening ontstaat door collageenvezels uit eiwitten, die het lichaam niet meer kan verwerken. Hierdoor zijn ze niet langer doorzichtig waardoor het lijkt alsof er zwarte vliegjes voor je ogen hangen.

Welke symptomen ervaar je bij mouches volantes?

  • Je ziet zwarte, zwevende puntjes voor je ogen, vooral wanneer het helder licht is, merk je deze vaak op.
  • De vlekken blijven niet op één plek zitten, maar bewegen mee met de richting van je ogen.
  • Mouches volantes zitten in één oog, maar je kan ook last hebben bij beide ogen.
  • De troebelingen kunnen verminderen na enkele weken, maar ze kunnen daarna ook terug opduiken.

Hoe ontstaan zwevende vliegjes?

Je kan ook met gezonde ogen last hebben van mouches volantes, maar er zijn ook enkele medische oorzaken:

1. Leeftijd
Door het ouder worden verliest het glasvocht aan kwaliteit, waardoor het lichaam de collageenvezels minder goed kan afbreken. Hierdoor ontstaan er glasvochttroebelingen. Toch is het zo dat de dag van vandaag ook steeds meer jongere mensen last hebben van mouches volantes.

2. Glasvochtloslating
Als het proces van het verminderen van het glasvocht niet stopt, kan het glasvocht het netvlies loslaten. Dat gebeurt meestal wanneer je tussen 60 en 70 jaar bent. Op dat moment heb je ineens erg veel last van zwevende, zwarte vlekjes die steeds voor je gezichtsveld zitten.

3. Diabetes
Bij suikerpatiënten kan er soms bloed in het glasvocht komen waardoor ze plots last hebben van mouches volantes.

4. Trauma
Mouches volantes kunnen ook veroorzaakt worden door een trauma in je ogen.

5. Ontsteking
De aandoening kan ook ontstaan na een oogontsteking.

Zijn mouches volantes schadelijk?

Neen, maar ze zijn wel erg vervelend als je ze hebt.

Glasvocht wordt minder elastisch en wateriger wanneer je ouder wordt. Het glasvocht kan daardoor krimpen en kan het netvlies vervolgens loslaten. Dat noemt men glasvochtloslating. Het kan dus zijn dat je plots lichtflitsen voor je ogen ziet. Dat komt omdat het vocht in je oog trekt aan het netvlies. Soms kan er zo ook een scheurtje in het netvlies ontstaan, waardoor ook het netvlies los wordt gelaten. Het loslaten van het netvlies is dan wel weer schadelijk, want hierdoor kan je blind worden.

Wanneer moet je naar de dokter?

Hoewel mouches volantes in het algemeen niet schadelijk zijn, moet je in sommige gevallen wel contact met je huisarts opnemen:
– de troebelingen worden plots erger;
– je zicht wordt minder goed;
– ze nemen een deel van je zicht weg – het wordt zwart voor je ogen;
– de vlekjes bewegen niet mee met met de richting van je ogen;
– je ziet lichtflitsen.

Je dokter zal beslissen of het al dan niet nodig is om naar de oogarts te gaan. Wanneer hij denkt dat over een scheur in het netvlies of netvliesloslating gaat, zal je doorgestuurd worden.

Kan je zelf iets doen aan mouches volantes?

Ja! Een combinatie van ontspanningsoefeningen en gezonde voeding kunnen de klachten heel wat verminderen.

Door je ogen te ontspannen zorg je voor een betere doorbloeding en stimuleer je de afvoer van afvalstoffen, zoals collageenvezels. Daarnaast is het belangrijk om genoeg goede vetten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Kijk dus zeker goed naar wat je eet.

Synoniemen voor mouches volantes

Er bestaan nog andere benamingen voor deze zwarte, zwevende vliegjes. Ze worden ook wel floating specks, floaters of glasvochttroebelingen genoemd. In medische termen wordt deze aandoening myodesopie genoemd.