Naproxen

naproxenNaproxen is een middel dat tot de klasse van de NSAID’s behoort. Dit staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Dat betekent dat deze middelen ontstekingsverschijnselen remmen en pijn verlichten. Naproxen wordt in de meeste gevallen dan ook gebruikt als pijnstiller, bij zowel acute als chronische pijn.

Naproxen wordt in Nederland verkocht onder de namen Aleve en Naproxen, zowel in tabletten als in zetpilvorm. Aleve is vrij verkrijgbaar.

De geschiedenis van naproxen

Het medicijn is oorspronkelijk ontwikkeld als middel voor reumatoïde artritis, een ontstekingsreactie in de gewrichten. Dit is nog steeds een van de ziektebeelden waar naproxen met veel succes wordt ingezet. Het bedrijf Syntex bracht naproxen als eerste op de markt, onder de naam Naprosyn. Het middel werd toen alleen nog op recept gegeven. In 1994 mocht het middel in de Verenigde Staten vrij verkocht worden, waarna vele landen volgden. In Nederland werd toen het middel Aleve geïntroduceerd.

Waarvoor wordt naproxen gebruikt?

Het middel wordt gebruikt voor veel soorten pijn. Als paracetamol niet of onvoldoende verlichting biedt, is een NSAID de volgende stap: er wordt dan meestal gekozen voor naproxen, ibuprofen of diclofenac: de meest gebruikte NSAID’s.

De pijnstiller wordt ook in de drogist verkocht. Hierdoor wordt het vaak gebruikt voor alledaagse pijnen zoals hoofdpijn, menstruatiepijn en rug- en spierpijn. De meeste mensen kunnen het middel hier gerust voor nemen. Neem naproxen niet langer dan 10 dagen zonder dit met een arts te bespreken.

In de praktijk wordt naproxen vaak voorgeschreven voor reumatoïde artritis en daaraan gerelateerde aandoeingen, zoals jeugdreuma en spondylitis ankylopoetica. Bij deze vormen van reuma treden ontstekingsverschijnselen op in de gewrichten. De pijnstiller remt de pijn en de ontsteking.

Ook voor andere aandoeningen wordt naproxen voorgeschreven. Denk dan aan artrose, pijn na een operatie, jichtaanvallen, koorts, migraine-aanvallen en pijnlijke menstruaties. Het middel wordt ook regelmatig voorgeschreven bij overmatig bloedverlies bij de menstruatie.

Voordelen & nadelen van naproxen?

Dit middel is een veilige en effectieve pijnstiller. Het middel wordt al jaren gebruikt en de meeste patiënten ervaren geen of milde bijwerkingen. Het is bij normaal gebruik zo veilig dat het zelfs zonder recept verkocht mag worden, en erg effectief in het bestrijden van pijn en ontstekingsverschijnselen.

Het middel werkt wel in op de maag en darmen. Als je meerdere medicijnen gebruikt, gebruik dan een maagbeschermer. Heb je een maagdarmaandoening, overleg dan met je arts of je naproxen of een andere NSAID mag gebruiken. Ook bij nieraandoeningen, hartfalen, bloedingen en overgevoeligheid voor NSAID’s of aspirine dien je je arts raad te plegen.

De veiligheid bij kinderen onder de 6 jaar is niet aangetoond. Naproxen is niet veilig om te gebruiken tijdens de borstvoeding en zwangerschap. Pas op met alcohol en naproxen: dit verhoogt de kans op een maagbloeding.

Bijwerkingen van naproxen

Vaak voorkomende bijwerkingen van naproxen zijn vrijwel altijd mild. Denk dan aan zuurbranden, maagklachten, duizeligheid en problemen met de stoelgang. Soms kunnen allergische huidreacties optreden. Zeldzaam zijn een ernstige huiduitslag (Stevens-Johnsonsyndroom), perforatie van de maag of darm en verergering van bestaande maagdarmproblemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>