Je vindt ze vaak gewoon in de schappen van de supermarkt; doodgewone paracetamol en welbekende NSAIDs zoals ibuprofen. Het eenvoudig kunnen verkrijgen van deze medicatie kan op den duur grote risico’s opleveren voor de volksgezondheid, aldus Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Ruud Coolen van Brakel, directeur van de IVM, heeft zijn zorgen kenbaar gemaakt aan minister Bruno Bruins middels een brief. Ruud Coolen van Brakel vindt het zorgelijk dat het zo eenvoudig is om bepaalde medicatie te kopen. Er is geen enkele drempel, geen balie, geen deskundige medewerker die eventueel advies kan geven over het gebruik van het betreffende medicijn.

Vergiftiging door paracetamol

Bij normaal gebruik zijn middelen als naproxen en paracetamol veilig. Echter, bij excessief gebruik treden er problemen op. De meestvoorkomende reden voor een maagbloeding is het gebruik van een veilig gewaande NSAID: ibuprofen. Geneesmiddelen vergiftiging komt het vaakst voor door gebruik van teveel paracetamol. Jaarlijks worden tienduizenden mensen slachtoffer van zo’n vergiftiging.

De situatie opnieuw beoordelen

Ruud Coolen van Brakel is niet tégen de verkoop van geneesmiddelen in (bijvoorbeeld) de supermarkt, maar is van mening dat de situatie opnieuw beoordeeld moet worden door minister Bruins.

Mijn mening

Ik geloof niet dat paracetamol via een balie verkopen of enkel via een drogisterij iets gaat veranderen aan verkeerd medicijngebruik. Er moet gewerkt worden aan bewustwording in plaats van toezicht. De geleverde bijsluiter bij een pakje paracetamol is lang, onduidelijk en onleesbaar. Daarnaast laat de informatie die op de verpakking staat ook te wensen over.