Pantoprazol informatie 2024

Inhoudsopgave

Het geneesmiddel pantoprazol is een zogenaamde protonpompremmer. Een protonpomp is een eiwit dat in ons lichaam in de celmembranen voorkomt en ervoor zorgt dat protonen worden doorgelaten. Wanneer de protonen worden doorgelaten, ontstaat er een hogere zuurgraad in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de zure omgeving van de maag. Dit is noodzakelijk om voedseldeeltjes af te breken, wat de spijsvertering helpt. Ook vernietigt maagzuur schadelijke bacteriën. Bij sommige aandoeningen is het belangrijk dat de aanmaak van maagzuur wordt verminderd. Deze agressieve vloeistof kan dan klachten geven of aangetast weefsel verder beschadigen. In dergelijke gevallen kan pantoprazol worden voorgeschreven, zodat de maagklachten zullen afnemen en het beschadigde weefsel de kans krijgt om te herstellen.

Bij welke aandoeningen kan pantoprazol worden ingezet als geneesmiddel?


Je arts kan ervoor kiezen om bij maagklachten als oprispingen en brandend maagzuur dit medicijn voor te schrijven. Bij oprispingen komt er maagzuur in de slokdarm of zelfs in de mond terecht. Dit kan onder andere ontstaan wanneer de klep tussen de slokdarm en de maag niet voldoende sluit. Dit kan een geïrriteerde slokdarm en een gevoel van misselijkheid geven. Wanneer er teveel maagzuur wordt geproduceerd door het lichaam, kan dit stekende of zeurende pijn in de maag tot gevolg hebben. Ook wanneer er kleine beschadigingen in de maagwand aanwezig zijn, kan maagzuur pijnlijke sensaties in de maagstreek teweegbrengen. Dit wordt brandend maagzuur genoemd. Pantoprazol wordt eveneens vaak ingezet bij aandoeningen als maag- en darmzweren. Dergelijke zweren kunnen ontstaan als er een wond in de beschermende laag (het slijmvlies) aanwezig is. Het maagzuur kan dan het onbeschermde gedeelte van de maag of darm irriteren, met mogelijk een zweer tot gevolg. Bij het syndroom van Zollinger-Ellison wordt pantoprazol in grote hoeveelheden voorgeschreven. Bij deze zeer zeldzame aandoening worden er te grote hoeveelheden maagzuur geproduceerd met mogelijk klachten als het ontstaan van zweren, brandend maagzuur en diarree. Soms wordt dit middel voorgeschreven om maagklachten als gevolg van het gebruik van andere medicatie te verminderen.

Voordelen & nadelen pantoprazol

Pantoprazol kan in de vorm van tabletten worden voorgeschreven of in de vorm van een injectie, die de arts of een verpleegkundige zal toedienen. Een groot voordeel van het gebruik van pantoprazol is dat je relatief snel een klachtenvermindering ervaart. Binnen enkele dagen zal je doorgaans een flinke verbetering vaststellen. Het medicijn is veilig te gebruiken als je borstvoeding geeft. Er is nog wel te weinig bekend over het gebruik van deze medicatie tijdens de zwangerschap. Overleg dus met je behandelend arts wanneer je dit medicijn gebruikt en zwanger bent of wilt worden. Een ander voordeel is dat er pantoprazol in een lage dosering te verkrijgen is zonder recept. Dit is ideaal bij milde maagklachten. Nadelig zijn de mogelijke bijwerkingen die het gebruik van pantoprazol kunnen veroorzaken. Ook is het niet verstandig om bij langdurig gebruik, dat wil zeggen bij een gebruik van acht weken of langer, direct te stoppen. Het lichaam zal de langdurige remming van maagzuurproductie willen compenseren door extra veel maagzuur aan te maken, waardoor er een grote kans is dat de klachten terugkeren of dat er nieuwe klachten ontstaan. Bespreek bij langer gebruik met de arts op welke manier je het gebruik van dit medicijn het best kunt afbouwen. Bij kortdurend gebruik is het geen probleem om ineens te stoppen.

Bijwerkingen van pantoprazol

Zoals bij elk medicijn is het belangrijk om voor het gebruik ervan de bijsluiter aandachtig door te lezen. Mochten er andere aandachtspunten zijn, zoals het gebruik van andere medicijnen, overleg dit dan met je arts voordat je start met de behandeling. Enkele bijwerkingen die mogelijk zijn bij het gebruik van pantoprazol zijn, in geval van een injectie, irritatie op de plaats waar de injectie is toegediend. Andere klachten die je kunt ervaren als gevolg van het medicijngebruik zijn hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid of juist slapeloosheid. Ook tekorten aan vitamines en mineralen komen voor. Een tekort aan vitamine B12 kun je herkennen aan tintelende vingers en tenen. Bij een tekort aan magnesium kun je onder andere spierpijn- en kramp ervaren. Het is eveneens mogelijk dat er psychische klachten als depressie of verwardheid optreden. Wanneer je al met dit soort klachten te kampen hebt, kunnen deze bij gebruik van het medicijn verergeren. Tevens kan een verandering in het gewicht een bijwerking zijn. Dit kan zowel gewichtstoename als gewichtsverlies betreffen. Jeuk en huiduitslag zijn ook mogelijke bijwerkingen. Deze kunnen wijzen op een overgevoeligheidsreactie, maar dit hoeft niet.

Wanneer kun je het best contact opnemen met je huisarts of apotheker?

Wanneer je in erge mate bijwerkingen ervaart die op de bijsluiter staan vermeld, neem dan contact op met een arts. Ook wanneer je klachten ervaart waar je je zorgen over maakt of die niet op de bijsluiter staan vermeld, dan doe je er goed aan om je arts te contacteren. Al is er niets aan de hand, de arts kan je dan wel geruststellen.