Ranitidine gebruik, bijwerkingen en ervaringen

Inhoudsopgave

Problemen met de maag is in Nederland en België een veel gehoorde klacht. Dit hoeven geen ernstige ziektes te zijn, maar de maag kan ergens gevoelig voor zijn en daar kun je last van krijgen. Niet voor niets zijn oprispingen door maagzuur één van de meest gehoorde klachten met betrekking tot de maag. De verkoop van medicijnen die de werking van het maagzuur reguleren en helpen om oprispingen tegen te houden zit dan ook enorm in de lift. Naast aspirine zijn maagzuurremmer één van de meest verkochte medicijnen. In Nederland zijn maagzuurremmers te koop bij zowel de apotheek als de drogist, in België enkel bij een apotheek. Ranitidine is één van deze medicijnen.

Wat zijn oprispingen door maagzuur en brandend maagzuur?


Wanneer wij voedsel tot ons nemen, dan komt dit voedsel in de slokdarm terecht en vandaar uit gaat het door naar de maag. De taak van de maag is om het voedsel te verteren. Eenmaal in de maag zal het voedsel vermengt worden met maagsappen. In deze maagsappen zit een soort vrij agressieve zoutzuur die het voedsel verteerd. Sommige mensen hebben last van overtollig maagzuur. Er zijn dan dusdanig veel maagsappen in de maag aanwezig dat dit maagpijn kan opleveren. Tussen de maag en de slokdarm zit een dubbel klepmechanisme. Dit is nodig om het voedsel naar de maag te transporteren, maar ook om te voorkomen dat de maaginhoud weer naar de slokdarm terug wordt getransporteerd. Soms werkt dit klepmechanisme niet of slecht en kan het toch gebeuren dat de maaginhoud weer in de slokdarm terecht komt. Dit zijn dan de zogenaamde oprispingen. De oorzaken van dit niet werkende klepmechanisme kunnen verschillend zijn, maar meestal is dit een gevolg van stress of door het eten van zeer pittig voedsel. Als aanpassing van je eetgewoonten niet helpt wordt al snel een maagzuuremmer, zoals ranitidine voorgeschreven.

Wat is ranitidine?

Ranitidine is een medicijn die de productie van maagzuur remt en is een zogenaamde -receptor. -receptoren zijn een groep medicijnen die allen de maagzuurproductie remmen. Naast ranitidine vallen hier ook cimetidine en famotidine onder. Het uiteindelijke doel van al deze type medicijnen is om maagzuurproductie te remmen, maar elke type medicijn doet dit op zijn eigen manier. De farmaceut SmithKline deed al vanaf de jaren 70 onderzoek naar de stof histamine. Dit is een stof die op verschillende plekken in het lichaam werkzaam is bij bepaalde processen. Zo is histamine ook betrokken bij de maagzuurproductie. Uiteindelijk werd het medicijn ranitidine ontwikkeld die de stof histamine aanpakte en ervoor zorgde dat er geen overtollig maagzuur zou ontstaan. Ranitidine werd in 1981 op de markt gebracht en was direct razend populair, want de werking van ranitidine was 4 tot 6 maal beter dan het tot dan toe meest bekende medicijn cimetidine. In 1988 was ranitidine zelfs het meest verkochte medicijn wereldwijd. Ranitidine werd ook overgenomen door ander farmaceuten en is momenteel in verschillende vormen en merken verkrijgbaar.

Waarbij helpt ranitidine?

Ranitidine helpt bij verschillende soorten maagklachten. De meest bekende klachten zijn overtollig maagzuur en oprispend maagzuur. Doordat ranitidine de aanmaak van maagzuur afremt zul je bij overtollig maagzuur veel minder last van maagklachten hebben doordat de maag meer tot rust komt. Ook als het klepmechanisme slecht werkt en er toch maaginhoud de slokdarm binnenkomt zullen de klachten toch minder zijn na het innemen van ranitidine, omdat er minder maagsappen aanwezig zijn. Ook bij een maag- of darmzweer kan ranitidine voorgeschreven worden. Er is dan een beschadiging aan het slijmvlies in de maagwand of darmwand. Normaliter krijg je van je arts hier speciale medicijnen voor voorgeschreven die de zweer direct aanpakt, maar ranitidine kan een goede aanvulling zijn voor symptoombestrijding. Als maagsappen in contact komen met het beschadigde slijmvlies, kan dit pijnlijk zijn. Na inname van ranitidine zul je merken dat je minder last krijgt, want een groot gedeelte van het maagzuur wordt door het medicijn afgeremd.

Hoe wordt ranitidine toegediend?

Ranitidine kan op verschillende wijzes worden toegediend. Het meest worden tabletten gebruikt die je gewoon met een glas water kunt innemen. Ook is ranitidine verkrijgbaar als bruistablet die je in een glas water uiteen moet laten vallen. Kun je of wil je geen tabletten nemen, dan is ranitidine ook in drankvorm verkrijgbaar. In ernstige gevallen kan ranitidine ook door middel van een injectie toegediend worden, maar dit kan enkel door een arts of verpleegkundige.

Bijwerkingen ranitidine

Een nadeel van ranitidine kunnen de eventuele bijwerkingen zijn. Bijwerkingen worden zelden gehoord, gemiddeld bij 1 op de 100 gebruikers van ranitidine. Enkele bijwerkingen kunnen zijn maag- en darmklachten, zoals overgeven, verstopping of diarree. Ook kun je hoofdpijn krijgen of duizelig worden. Dit zijn de meest gehoorde bijwerkingen. Er zijn ook nog wat ernstigere bijwerkingen zoals haaruitval, psychische klachten, jeuk en huiduitslag en ontstekingen aan de nieren of lever. Bij het stoppen van het medicijngebruik zullen de bijwerkingen ook stoppen. Wel is het belangrijk om te weten dat er een wisselwerking kan optreden als je ook andere medicijnen gebruikt. Ben je niet zeker van je zaak, vraag dan altijd advies aan je arts of apotheker.