Rode gist rijst informatie 2023, bijwerkingen & meer

Inhoudsopgave

rode gist rijstRode gist rijst is zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen, supermarkten en apotheken. Ook zijn er diverse merken te koop in verschillende prijsklassen. Maar wat is Rode gist rijst eigenlijk? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rode gist rijst? En waar moet je allemaal op letten als je Rode gist rijst gaat gebruiken? Wat zijn de voordelen en zijn er ook bijwerkingen bij rode gistrijst? Hoogtijd om één en ander toe te lichten…

Wat is rode gist rijst?


Rode gist rijst vindt zijn oorsprong in het zuidoosten van China. Hier is men meer dan 2000 jaar geleden gestart met het fermenteren van witte rijst in combinatie met Monascus purpureus, een schimmel waaruit onder andere het LDL cholesterol verlagende Monacoline K voortkomt. De rijst werd hierdoor dieprood van kleur, vandaar de benaming rode gist rijst. In de Chinese keuken wordt rode gefermenteerde rijst (rode gist rijst, of angkak) als natuurlijk kleurmiddel gebruikt en aan visschotels, sauzen en bereidingen met soja toegevoegd vanwege de smaak. Rode gist rijst is op de westerse markt te koop als voedingssupplement in capsulevorm.

Gezondheidsvoordelen van rode gist rijst

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rode gist rijst gebruikt om de spijsvertering te verbeteren. Ook wordt het ingezet omdat het een gunstige werking zou hebben op de bloedcirculatie en ter versterking van het hart. Deze voordelen worden voornamelijk toegeschreven aan de Monacoline K die vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Monacoline K is een natuurlijke statine die qua chemische samenstelling gelijk is aan lovastatine, Lovastatine is een geneesmiddel dat artsen kunnen voorschrijven aan patiënten met een te hoog cholesterol. Echter, er zijn mensen die deze medicijnen niet goed verdragen of niet willen gebruiken (voor wat voor reden dan ook). Deze mensen zijn vaak geneigd om rode gist rijst aan te schaffen. Deze bevatten immers ook lovastatine in de vorm van Monacoline K.

Diverse onderzoeken bewijzen dat de monacoline K een verlagend effect heeft op het slechte cholesterolgehalte in het bloed. Niet alleen het LDL cholesterol, ook is er een gunstig effect gezien op de triglyceride spiegel in het bloed. Hierdoor mag worden beweerd dat het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, een gezondheidsvoordeel is van rode gist rijst.

Waar moet je op letten als je rode gist rijst gaat gebruiken?

Er worden verschillende merken rode gist rijst aangeboden. Het is van belang dat je een goede kwaliteit kiest daarom moet je altijd goed het etiket en de bijsluiter lezen. Op het etiket vind je bijvoorbeeld informatie over de samenstelling terug en hoeveel milligram monacoline K er in één dosering zit. Voor een effectieve dosering moet dit minimaal 10 mg zijn.

Verder is het van belang dat je het gebruik van dit supplement ook met je huisarts bespreekt. Er kan namelijk een wisselwerking met eventuele andere medicijnen optreden of redenen zijn waarom het gebruiken van rode gist rijst af te raden is. Een huisarts kan je hierin adviseren.

Voordelen van rode gist rijst

Een groot voordeel van rode gist rijst als cholesterolverlagend voedingssupplement, is dat je geen medicijn hoeft te slikken om het cholesterolgehalte naar beneden te brengen. De statine in rode gist rijst is van lagere dosering (10mg) dan die van reguliere cholesterol medicatie (40-80 mg). Dit is waarschijnlijk ook één van de redenen waarom de statine in rode gist rijst, beter wordt verdragen. Mensen ervaren minder heftige of geen bijwerkingen. Overigens, deze lage dosering aan monacoline K (de statine dus) is tevens de reden waarom rode gist rijst geen standaard alternatief kan zijn voor cholesterol medicatie. Mensen met een fors verhoogd cholesterolgehalte doen er verstandig aan om altijd hun huisarts te raadplegen.

Rode gist rijst bijwerkingen

Het voedingssupplement rode gist rijst kan niet worden gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. De reden hiervan is dat er onvoldoende controle plaatsvindt op de veiligheid van voedingssupplementen.

Andere nadelen zijn:

  • Het kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen
  • Monacoline K in rode gist rijst wordt versterkt door grapefruit(sap)
  • Sommige merken bevatten ongewenste, aanvullende stoffen

Conclusie

Heb je een (licht) verhoogd cholesterol en wil je hier iets aan doen, dan kan het gebruik van rode gist rijst een optie zijn. Bespreek dit in ieder geval altijd eerst met je huisarts en laat je goed informeren over het soort rode gist rijst dat je gaat gebruiken. Houd tijdens het gebruik van dit voedingssupplement de eventuele signalen van je lichaam goed in de gaten en bespreek deze met een medisch professional (bijvoorbeeld je huisarts).