Ashwagandha informatie 2024

Inhoudsopgave

Ashwagandha poederDat yoga heel wat voordelen heeft voor je gezondheid maakt dat het een geliefde sport werd bij jong en oud. De poses of Asanas maken je niet alleen lenig en sterk, ze helpen ook om stress en vermoeidheid te bestrijden. Naast beweging heeft yoga echter nog vier andere principes die samen de vijf punten van yoga vormen, namelijk ademhaling, relaxatie, voeding en meditatie.

Yoga is immers een levensstijl die zorgt dat je ook naast je yogamat bouwt aan een gezond en gelukkig leven. Met een yogaleerkracht ga je alvast aan de slag om te leren bewegen, ademhalen, relaxen en mediteren. Wat betekent echter het voedingsprincipe van yoga voor je dagelijkse leven?

Een yogi zal naast vegetarisme of veganisme ook vaak kiezen voor Ayurvedische voeding als levenswijze binnen yoga. Deze voedingsleer brengt je lichaam en geest in balans met bepaalde voeding voor jouw lichaamstype of dosha. Het gebruik van krachtige specerijen, zoals kardemom, kruidnagel en kurkuma, spelen een grote rol voor een lichaam dat in harmonie leeft met de natuur. Eén van de belangrijkste kruiden is echter Ashwagandha, een medicinale plant die een hoofdrol speelt in de Ayurvedische geneeskunde en voeding. Benieuwd wat Ashwagandha kan betekenen voor jou? Hier vind je alvast een overzicht van de kenmerken en voordelen.

Ashwaghanda: een krachtig kruid met een rijke geschiedenis

Ashwagandha staat bekend onder heel wat namen, zoals Withania somnifera, Indische ginseng of winterkers. Al deze benamingen verwijzen echter naar dezelfde plant uit de nachtschadefamilie: een struik met opvallende, oranje bessen die wel tot anderhalve meter hoog kan groeien. Oorspronkelijk afkomstig uit India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, is deze plant is nu geliefd in vele huishoudens om zijn mooie bloemen en bessen.

Door de vele geneeskrachtige eigenschappen maakt Ashwaghanda ook een belangrijk deel uit van de Ayurvedische geneeskunde. Vooral de wortels en bladeren worden daarbij gebruikt om hun medicinale voordelen. Door deze fijn te malen ontstaat een krachtig poeder dat heel wat gezondheidsvoordelen biedt. Ashwagandha betekent dan ook ‘geur van een paard’ uit het oude Sanskriet azva of paard en gandha of geur, omdat het je immuunsysteem zo sterk als een paard maakt.

Daardoor wordt dit poeder reeds 3000 jaar gebruikt in de Ayurvedica om een hele lijst aan kwaaltjes te behandelen. Ook yogi’s kiezen voor dit supplement om hun voeding een boost te geven en te kiezen voor een gezond lichaam dat in evenwicht is met de natuur. Ashwaghanda wordt immers geclassificeerd als een adaptogene stof, een term die in de geneeskunde verwijst naar een stof die stress vermindert. Naast relaxatie biedt dit poeder echter nog heel wat andere voordelen voor je lichaam en geest.

Wat heeft Ashwagandha jou te bieden?

 1. Stabiele bloedsuikerspiegel
  Tijdens een normale dag schommelt je bloedsuikerspiegel heel wat, waardoor je soms heel wat energie hebt, maar je ook moe en loom kunt voelen. Door je bloedsuiker stabiel te houden vermijd je deze hoogtes en laagtes. Geen geraffineerde suikers eten is daarbij belangrijk, maar ook Ashwagandha kan je bijstaan. Het wortelpoeder zou de gevoeligheid voor insuline in je bloed verbeteren, waardoor je je vitaal en energiek voelt.
 2. Ontstekingsremmende eigenschappen
  Gebruik Ashwagandha om je immuniteit een boost te geven en ontstekingen tegen te gaan. Het beschermt je tegen hart- en vaatziektes en draagt bij tot stevige, flexibele spieren.
 3. Verlaagde cortisol
  Het stresshormoon cortisol maakt dat je je opgejaagd, angstig of geïrriteerd voelt wanneer je veel aan je hoofd hebt. Daarnaast staat cortisol bekend als een dikmaker, omdat het de opslag van vet rond je buik bevordert. Doordat Ashwagandha de aanmaak van dit hormoon verlaagt blijf je rustig en helder onder stress. Ook je lichaamsgewicht heeft baat bij dit krachtige wortelpoeder.
 4. Scherp en geconcentreerd de dag door
  Heb je wel eens het gevoel vergeetachtig of traag te zijn? De stof acetylcholine maakt dat je brein scherp blijft en verbetert je cognitieve vaardigheden. Doordat Ashwagandha de aanmaak van acetylcholine bevordert, geniet je van verbeterde concentratie en cognitie.
 5. Verbeterd libido
  Ook als afodisacum wordt Ashwagandha gebruikt, omdat het kruid bijdraagt tot een verhoogd libido. Je seksuele vitaliteit wordt zo verbeterd, waardoor Ashwagandha ook wel de ‘plantaardige Viagra’ wordt genoemd.

Nadelen Ashwagandha?

Net omdat Ashwagandha heel wat krachtige eigenschappen heeft, is het niet voor iedereen geschikt. Lees daarvoor steeds nauwkeurig de bijsluiter van je product. Om de sterke werking van Ashwagandha op te vangen, kan je het kruid combineren met zoethout, melk of rijst. Een aantal bekende bijwerkingen van Ashwagandha zijn:

 • Hoofdpijn
 • Slaperigheid
 • Maagzuur
 • Maag van streek

In zeldzame gevallen is er sprake van een allergie voor Ashwagandha.

Hoe gebruik je Ashwagandha in je dagelijkse leven?

Een dosis van drie tot zes gram voor een periode van maximaal zes maanden wordt vaak gebruikt als vuistregel voor Ashwagandha poeder. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en lichaamsbouw kan je dit zelf aanpassen.

Ashwaganda komt in zowel capsule- of poedervorm als tinctuur. Door de sterke geur wordt vaak gekozen voor de capsule, maar het poeder en de tinctuur zijn erg handig om mee aan de slag te gaan in de keuken. Maak bijvoorbeeld een Kahwa thee met Ashwagandha om je lichaam het beste te geven dat deze plant te bieden heeft.

De thee wordt bereid met een mengeling van Kashmiri theeblaadjes, noten en kruiden. Kook voor een thee met krachtige gezondheidsvoordelen twee kopjes water met wat groene kardemom, Ashwaganda en kaneel. Voeg twee theelepels Kashmiri toe en suiker naar smaak. Laat even doorkoken voordat je je thee serveert met verbrijzelde amandelen en rozenblaadjes. Geniet van een heerlijk kopje warme thee met het beste van de Ayurveda, voor een lichaam en geest in balans.