Zonnebrand & zonbescherming

Inhoudsopgave

Genieten onder een parasol met een verkoelend drankje? Dobberen op je luchtbedje na een frisse duik in het zwembad? Om te zorgen dat je huid ook geniet van de zomerzon, is het belangrijk deze goed te beschermen tegen uitdroging en verbranding. Dit begint natuurlijk met een goede zonnebrandcrème, die past bij jouw huidtype. Op het gebied van zonnebrandcrèmes is er zoveel keuze, dat je hier misschien wel wat hulp bij kunt gebruiken.

Sun Protection Factor (SPF)


Zonnebrandcrèmes zijn te verkrijgen in verschillende SPF’s. SPF staat voor Sun Protection Factor. Afhankelijk van je huidtype en de actuele zonnesterkte, bepaal je welke SPF factor voor jouw huid geschikt is. De sterkte van de zon verschilt per dag en wordt gemeten in UV-straling. UV staat voor Ultra Violette Straling. Deze straling, en de hoeveelheid uren dat je huid hieraan blootgesteld wordt, bepaalt hoe snel je kan verbranden. UV-straling is te verdelen in UVA en UVB. UVA wordt vooral gezien als de veroorzaker van huidveroudering en uitdroging van je huid. UVB straling is de meest schadelijke, omdat deze verbranding van de huid veroorzaakt. Een langdurige blootstelling aan te hoge UV-straling kan zelfs leiden tot blijvende zonneschade of huidkanker. Het kiezen van de juiste factor, en het regelmatig insmeren van je huid, is dus van groot belang. Bij het maken van je keuze is het goed om te kijken of de crème beschermt tegen zowel UVA als UVB. Daarnaast is de hoogte van de factor afhankelijk van je huidtype.

Wat is mijn huidtype?

Ieder huidtype is verschillend. Ook de hoeveelheid pigment die al in je huid is ontstaan, en een natuurlijke bescherming tegen de zon vormt, bepaalt welke SPF voor jouw huid geschikt is. Globaal past de volgende factor bij het volgende huidtype:

  • Type 1 (SPF 30-50):verbrandt zeer snel, lichte huid die niet snel verkleurt, sproetjes
  • Type 2 (SPF 20-30):verbrandt snel, lichte huid, wordt langzaam bruin
  • Type 3 (SPF 15-20):verbrandt snel, licht getinte huid, wordt makkelijk bruin
  • Type 4 (SPF 10-15):verbrandt niet, licht getinte tot donkere huid, snel bruin

Natuurlijk kan het zijn dat jouw huid niet onder één factor in te delen valt. Ook kan je gezichtshuid vaak al iets meer zon verdragen, dan je benen die de hele winter onder je kleding verstopt hebben gezeten. Kijk daarom zelf goed naar je huid en houdt de tijd die je in de zon doorbrengt in de gaten. Met een hoge factor kun je, afhankelijk van je huidtype, iets langer in de zon doorbrengen, dan met een lagere factor. De richtlijn is dat je je in ieder geval om de twee uur opnieuw rijkelijk insmeert. Ook na het zwemmen zul je de crèmes opnieuw moeten aanbrengen.

Chemische of natuurlijke filters

Bij de keuze voor een zonnebrandmiddel is het handig om te weten of je voorkeur uitgaat naar een chemisch- of natuurlijk filter

Chemisch filter

Bij het woord chemisch filter denken we meteen aan onnatuurlijke, schadelijke stoffen. Helaas is dit geen terecht oordeel voor de tegenwoordig met zorg samengestelde, smeerbare zonnebrandcrèmes op basis van chemische bestanddelen. Het voordeel van deze filters is wel dat ze goed intrekken in de huid en hierdoor geen witte waas achterlaten. Ze zijn zeer prettig smeerbaar en bieden langdurige bescherming. Waar je op dient te letten is of de crème niet te veel schadelijke chemicaliën bevat. Met name Oxybenzone, Parabenen en synthetische parfums kunnen niet alleen de huid, maar ook het milieu beschadigen. Lijsten met schadelijke bestanddelen voor mens en milieu zijn via internet vindbaar. Bepaalde stoffen komen niet alleen in ons lichaam terecht via de huid, maar kunnen ook via het oppervlaktewater schade toebrengen aan het milieu. De meeste fabrikanten zijn zich tegenwoordig bewust van hun verantwoordelijkheid en produceren alleen milieu- en huidvriendelijke crèmes.

Natuurlijk filter

Wil je er zeker van zijn dat er geen stofjes in de crème zitten die schadelijk zijn voor jouw gezondheid, dan kun je beter kiezen voor een 100% natuurlijk filter. Deze filters zijn gemaakt op basis van minerale oliën. Als er parfum wordt toegevoegd, dan wordt gebruik gemaakt van natuurlijke etherische olie in plaats van synthetische parfum. Over het algemeen worden natuurlijke zonnebrandcrèmes beter verdragen door mensen met een gevoelige huid. Wat soms als nadeel wordt ervaren, is dat filters op basis van minerale olie, zoals zinkoxide, slechter uitsmeren en een witte waas achterlaten. Dit komt omdat deze witte laag het zonlicht reflecteert. Ook hierin staan de ontwikkelingen niet stil en zijn er mooie producten op de markt, die fijn uitsmeren en langdurige bescherming bieden. Lees daarom voor aanschaf van een product eerst de reviews en maak een keuze die het beste bij jou past.