Diclofenac Voordelen, Nadelen & Bijwerkingen

Inhoudsopgave

De pijnstiller Diclofenac is één van de meest voorgeschreven pijnstillers bij o.a. ontstekingen in gewrichten. Volgens de richtlijnen van NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) is het zelfs de eerste keuze van medicatie als een patiënt gewrichtspijnen heeft. Is er sprake van ontstekingspijn, en geeft paracetamol onvoldoende verlichting, dan wordt Diclofenac als tweede keuze voorgeschreven.

Achtergrondinformatie over Diclofenac


Diclofenac werd in 1973 geregistreerd en op de markt gebracht door een Zwitsers bedrijf dat nu bekend staat als Novartis. Inmiddels is het in 120 landen verkrijgbaar onder de naam Voltaren, Cataflam en/of Diclofenac (deze laatste is tevens de naam van de werkzame stof in deze medicijnen). Diclofenac is in verschillende doseringen als tablet en/of zetpil te koop. In sommige landen ook zonder recept, zij het in zeer lage doseringen en in kleine hoeveelheden. Het is ook de werkzame stof in gel tegen lokale gewrichtspijn/ontstekingen en het wordt ook gebruikt als injectievloeistof ter bestrijding van hevige pijn. Onder andere na een operatie, een acute jichtaanval of bij nier-/galstenenkoliek.

Wat is Diclofenac en wanneer gebruik je het?

Als je een ontsteking hebt in één of meer gewrichten, pijn na een operatie, ongeval of tandheelkundige ingreep, koorts bij bijvoorbeeld een infectie of als je last hebt van ernstige menstruatiepijn, dan heb je grote kans dat je huisarts Diclofenac voorschrijft. Je kunt tevens besluiten om het zelf aan te schaffen, want je kunt het in Nederland ook bij de drogist kopen. Diclofenac is een koortsverlagende en pijnstillende ontstekingsremmer die niet tot een steroïde behoort. Een zogenaamde NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug).

Diclofenac voordelen & nadelen?

Er is veel ervaring met Diclofenac, hierdoor zijn de meeste bijwerkingen bekend en kan hier op worden geanticipeerd. Zo is bijvoorbeeld bekend dat Diclofenac de opbouw van het maagslijmvlies verstoort waardoor maagzuur de wand van de maag en/of darm kan aantasten. Dit brengt een groter risico op maag- of darmbloedingen met zich mee. Aangezien dit risico bekend is wordt vaak bij Diclofenac tevens een maagzuurremmer voorgeschreven.

Wanneer moet je extra voorzichtig zijn met Diclofenac?

Medicijngebruik naast diclofenac.jpegDiclofenac heeft met wel meer medicijnen een wisselwerking, dus het is altijd van groot belang om medicatiegebruik (ook homeopathische middelen) te melden aan de voorschrijvende arts. Voor de zekerheid kun je ook het beste contact opnemen met je apotheker of huisarts, voordat je Diclofenac uit eigen beweging gaat gebruiken. Diclofenac is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar, tenzij op voorschrift van een arts. Ook als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft moet je vóór gebruik van Diclofenac contact opnemen met je huisarts.

Diclofenac in the picture

Diclofenac is recentelijk negatief in het nieuws geweest omdat het gebruik van dit medicijn net zoveel risico’s met zich meebrengt op hartproblemen en maagproblemen, als een nieuwe pijnstiller die hierdoor van de markt werd gehaald: Vioxx. Aangezien dit risico in principe voor alle NSAID’s geldt, worden pijnstillers in deze categorie extra in de gaten gehouden door het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Inmiddels zijn er wereldwijd extra onderzoeken gaande naar de veiligheid van Diclofenac en het CBG heeft op hun website verklaart dat zij hun richtlijnen zullen heroverwegen indien hier (op basis van de bevindingen uit die onderzoeken) aanleiding toe is.

Een meer positief nieuws over Diclofenac is dat de onderzoeksgroep REDO (Repursposing Drugs in Oncology) redenen heeft om aan te nemen dat Diclofenac mogelijk een remmend effect heeft op de groei van sommige typen tumoren. Dit effect kwam aan het licht tijdens diverse dierproeven. Inmiddels is er een (klein) aantal lopende proeven met kankerpatiënten waarbij Diclofenac wordt ingezet. Hoewel de eerste resultaten positief lijken, moet er nog veel nader onderzoek worden gedaan voordat kan worden geconcludeerd dat Diclofenac inderdaad de groei van kankercellen kan afremmen.