Tramadol informatie 2024

Inhoudsopgave

Tramadol is een matig sterk pijnstillend middel dat behoort tot de opioïden. Opioïden zijn sterke pijnstillers die min of meer dezelfde werking hebben als morfine. Dat betekent dus dat deze geneesmiddelen afgeleid zijn van de stof opium.


Tramadol wordt in Nederland verkocht onder de namen Tramadol, Tramagetic en Tramal. Tramadol wordt voorgeschreven als bruistablet, capsule en tablet met en zonder gereguleerde afgifte, zetpil en druppelvloeistof. Tramagetic wordt voorgeschreven als tablet met gereguleerde afgifte. Tramal wordt voorgeschreven als capsule, druppelvloeistof, tablet met gereguleerde afgifte en injectievloeistof.

Tramadol is alleen verkrijgbaar op recept van een arts.

De geschiedenis van tramadol

In 1962 is tramadol voor het eerst gesynthetiseerd door een Duits bedrijf. Na 15 jaar aan testen heeft het bedrijf tramadol vrij op de markt gebracht onder de naam Tramal. Het middel werd meteen een groot succes over de hele wereld.

In 1995 is tramadol door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) goedgekeurd voor gebruik. In veel landen staat tramadol op de Opiumlijst, zo ook in Nederland.

Waarvoor wordt tramadol gebruikt?

Tramadol wordt over het algemeen gebruikt bij acute en chronische matige tot ernstige pijn. Ook wordt het specifiek voorgeschreven bij ernstige pijn bij artrose. Het wordt ook wel eens voorgeschreven bij diabetische zenuwpijnen, als andere middelen niet voldoende werken. Bij pijn door kanker wordt meestal gelijk gestart met opioïden, bijvoorbeeld met tramadol.

Omdat tramadol een verslavende werking heeft, wordt er zeer voorzichtig mee omgesprongen bij chronisch gebruik. Chronisch gebruik van opioïden wordt over het algemeen afgeraden, tenzij er sprake is van een terminaal ziektebed. Het verslavende effect van tramadol is overigens wel minder heftig dan dat van steekwerkende opioiden, zoals oxycodon.

Voordelen & nadelen van tramadol

Tramadol is een matig sterk werkende opioide. Hierdoor is tramadol een prima pijnstillend middel voor vele soorten pijn, chronisch of acuut.

Tramadol mag niet zonder meer gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Overleg dit altijd met een arts. Over het algemeen mogen alleen enkele doses gegeven worden. Chronisch gebruik is uitgesloten. Tramadol gaat ook over in de moedermelk. Vraag dus altijd advies aan een arts.

Tramadol mag niet gelijktijdig worden gebruikt met veel andere medicatie. Omdat tramadol ook invloed heeft op het serotoninegehalte in de hersenen, mag tramadol niet gelijktijdig gebruikt worden met andere opioïden en met antidepressiva. Dit om het serotoninesyndroom te voorkomen. Pas ook op met sederende medicijnen, zoals antipsychotica en benzodiazepinen.

Tramadol zorgt voor sufheid. Auto rijden kan dan problemen opleveren.

Ook mag er geen alcohol gedronken worden tijdens het gebruik van tramadol.

Bijwerkingen van tramadol

Tramadol kent veel bijwerkingen. Misselijkheid, duizeligheid en sufheid treden erg vaak op. Ook obstipatie en braken zijn bijwerkingen die veel voorkomen. Zeldzame bijwerkingen zijn allergische reacties, huidreacties, afwijkingen op het hartfilmpjes en ademhalingsdepressie. Deze bijwerkingen komen echter zeer zelden voor.

Tramadol is lichamelijk en psychisch verslavend bij langdurig gebruik. Ook treedt gewenning op. Ook overdosering is gemeld. Neem tramadol dus nooit langdurig en neem contact op bij de arts voor het afbouwen van de tramadol. Neem nooit meer tramadol dan voorgeschreven is door de arts.