Jicht Symptomen, Oorzaken & Behandeling

Inhoudsopgave

Jicht is een vervelende aandoening die voorkomt bij ongeveer twee procent van de bevolking in Nederland.

Wat is jicht?


Jicht is een ontsteking die we veel terugvinden in gewrichten, en dan met name in de voet/de grote teen. Het is een reumatische ontsteking die ontstaat door urinezuur wat is gekristalliseerd. Een hoge concentratie van dit zuur zorgt voor het ontstaan van scherpe kristallen Het ontstaan van deze kristallen komt eerder voor in koude gebieden. Zo’n 60 procent van de ontstekingen betreft er eentje aan de grote teen. Andere plaatsen waar jicht veel voorkomt is in vingers, knieën, enkels en andere gewrichten in de voeten.

Jicht symptomen

Jicht is een veelvoorkomende en complexe vorm van artritis. Mensen die te maken hebben met jicht beschrijven heftige, stekende pijnen in het gewricht. Ook vind er zwelling plaats en wordt de huid rondom het gewricht rood. Een jichtaanval kan zó pijnlijk zijn dat zelfs de lichtste aanraking ondragelijk is. Het voelt alsof je gewricht in brand staat. De symptomen van jicht zijn eenvoudig te herkennen:

Intense pijn aan het gewricht

Jicht vind meestal zijn weg naar de grote teen. Het tast vrijwel altijd het grote gewricht in je grote teen aan. Jicht doet het meeste pijn zo’n vier tot 12 uur na de initiële ontsteking.

Ontstoken en rode huid

Het gewricht dat is aangetast door jicht is warm, rood en gezwollen. Dé tekenen van een ontsteking.

Aanhoudend ongemak

Na een eerste aanval van jicht zal de ergste pijn afnemen. Toch blijft het gewricht onprettig voelen tot een aantal dagen na de eerste jicht aanval.

Beperkt in bewegingsvrijheid

Jicht zorgt ervoor dat je niet langer kunt bewegen als voorheen.

Jicht oorzaak

Jicht ontstaat doordat urinezuur kristallen zich ophopen in je gewricht. Deze kristallen zorgen voor een ontsteking en intense pijn.

Het lichaam produceert urinezuur wanneer het de stof purine afbreekt. Normaal gesproken lost urinezuur op in je bloed en verlaat het via je nieren het lichaam in je urine. Echter, wanneer er teveel urinezuur wordt aangemaakt óf wanneer je nieren te weinig urinezuur uitscheiden, dan bouwt de hoeveelheid urinezuur zich op. Dit slaat vervolgens neer bij gewrichten in de vorm van kristallen die zo scherp als naalden zijn.

Wat je eet en drinkt is van groot belang bij jicht. Zo bevatten bepaalde voedingsmiddelen veel purines, die op hun beurt weer zorgen voor meer urinezuur in je lichaam. Vermijd daarom orgaanvlees, biefstuk, bier en dranken die rijk zijn aan fructose.

Jicht behandeling

Een definitieve behandeling voor jicht is er niet echt, maar de aandoening is redelijk goed te controleren met de juiste middelen.

NSAID

Een NSAID zoals Naproxen is vrij verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Kruidvat. Naproxen heeft een ontstekingsremmende werking en is oorspronkelijk ontwikkeld tegen reumatoïde artritis. Laat jicht nu net een reumatische ontsteking zijn! Combineer deze medicijnen met ijs om het gewricht te koelen, en houdt het gewricht hoog in de lucht. Op die manier kan je de duur van een jichtaanval verkorten.

Medicijnen op recept

De huisarts kan een aantal medicijnen voorschrijven die helpen bij jicht:

 • Allopurinol
  Dit medicijn zorgt ervoor dat er minder urinezuur wordt aangemaakt in het lichaam.
 • Colchicine
  Gaat ontsteking rond het gewricht tegen.
 • Febuxostat
  Zorgt ervoor dat er minder urinezuur in het lichaam voorkomt
 • Indomethacin
  Een iets sterkere NSAID dan bijvoorbeeld Naproxen. Ontstekingsremmend en pijn verlichtend.
 • Lesinurad
  Een relatief nieuw medicijn. Lesinurad helpt het lichaam urinezuur kwijt te raken.
 • Pegloticase
  Dit medicijn breekt urinezuur af.

Jicht voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn een aantal aanpassingen die je kunt doen in je voeding en leefstijl om jicht te voorkomen. Deze aanpassingen zijn ook van toepassing als je al jicht hebt.

 • Meer bewegen
  Houd je lichaam gezond door voldoende te sporten, als is het maar een half uurtje wandelen per dag.
 • Veel water drinken
  Te weinig water drinken wordt aangemerkt als één van dé risicofactoren als het aankomt op jicht.
 • Vermijd fructose
  Cola en veel ‘gezonde’ vruchtensappen bevatten fructose. Er is een sterke link gevonden tussen fructose inname en jicht.
 • Stoppen met alcohol
  Alcohol bevat purines, en dan met name bier. Deze purines zorgen voor de aanmaak van extra urinezuur. Een groot aantal jichtpatiënten geeft aan dat ze een acute jichtaanval kregen na het drinken van alcohol. Vermijden dus!

Conclusie

Hoewel er enorm veel factoren zijn die kunnen bijdragen aan het ontstaan van jicht, heb je toch enige controle. Gezonde voeding, veel water drinken, sporten en weinig alcohol nuttigen dragen niet alleen bij aan je algehele gezondheid maar helpen ook bij het voorkomen van jicht.