Alcohol Informatie

alcoholAlcohol wordt al sinds jaar en dag gedronken in diverse culturen die onafhankelijk van elkaar alcohol hebben ontdekt. Er werd omstreeks 7000 voor Christus alcohol geproduceerd in China. De eerste tekenen van productie van wijn zijn in Georgië gevonden, ruim 6000 jaar voor Christus. Ook in Egypte en Mexico ontdekte men alcohol, enkele duizenden jaren geleden. In dit artikel proberen we de belangrijkste aspecten van alcohol toe te lichten aan de hand van veel gestelde vragen. Denk hierbij aan afkicken van alcohol en het gebruik van medicijnen in combinatie met alcohol.

Antibiotica en alcohol

Wanneer je een infectie hebt veroorzaakt door een bacterie, dan wordt er meestal antibiotica voorgeschreven. Vaak wordt gezegd dat antibiotica en alcohol niet met elkaar samengaan, maar is dat waar? Een kleine hoeveelheid alcohol is niet schadelijk. Je kunt dus prima een glaasje wijn bij het eten drinken. Naar de kroeg gaan en je daar vol laten lopen is daarentegen erg onverstandig. Je lichaam is al verzwakt door een infectie, alcohol helpt daar dus absoluut niet bij.

De lever breekt zowel antibiotica als alcohol af. Alcohol zit de werking van antibiotica daarom in de weg, waardoor antibiotica minder effectief is. Er zijn echter een aantal soorten antibiotica waar je beslist niet bij mag drinken. Dit zijn de volgende:

Dit zijn zogenaamde Cefalosporines. Deze worden ingezet bij een breed scala aan verschillende infecties. Deze mogen dus absoluut niet gebruikt worden in combinatie met alcohol. Wanneer dit wel gebeurt dan kan dit zorgen voor misselijkheid, hartkloppingen, hoofdpijn en een hoge bloeddruk (hypotensie).

Paracetamol en alcohol

Paracetamol en alcohol, gaan die goed samen? Zeker, bij alcohol kan je gewoon paracetamol gebruiken, mits je niet teveel drinkt. Teveel alcohol in combinatie met paracetamol zorgt voor een beschadiging aan de lever. NSAID pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen kunnen echter wel problemen geven. Deze medicatie zorgt voor irritatie in het maagslijmvlies. In combinatie met alcohol krijg je dus last van je maag.

Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol drinken of gewoonweg minderen; iedereen heeft er weleens aan gedacht na een nacht doorzakken in de kroeg. De basisprincipes van stoppen met alcohol lijken enigszins op die van stoppen met roken:

 • Weeg de voor- en nadelen van stoppen met alcohol tegen elkaar af.
 • Neem een besluit of je gaat minderen of compleet gaat stoppen met alcohol.
 • Ga je minderen? Houd dan eens bij hoeveel je nu eigenlijk drinkt op een avond.
 • Alcohol is en blijft een drug. Bereid je dus voor op afkickverschijnselen van alcohol. Zeker wanneer je frequent en véél drinkt.
 • Maak duidelijke afspraken met jezelf, en met vrienden of familie. Drie glazen is drie glazen!
 • Bereid je voor op verleidingen. Een verjaardag op zaterdagavond kan lastig zijn.

Wanneer je geen échte verslaving hebt, dan zal het eenvoudiger te zijn om te minderen of stoppen met alcohol. Vraag hulp bij de huisarts wanneer stoppen met alcohol een groot probleem vormt. Deze kan een doorverwijzing geven naar instanties die kunnen helpen bij het afkicken van alcohol.

Afkickverschijnselen alcohol

De afkickverschijnselen van alcohol kennen we eigenlijk allemaal wel. Wie heeft er niet ellendig op de bank gelegen na een avondje in de kroeg? Zo’n zes uur na je laatste glas alcohol treden de volgende afkickverschijnselen op:

 • Trillend lichaam
 • Angst
 • Zweten
 • Misselijk
 • Overgeven
 • Snel geërgerd
 • Hoofdpijn
 • Verhoogde hartslag
 • Verward
 • Verhoogde bloeddruk
 • Slapeloosheid

Klinkt bekend, niet? De welbekende symptomen van een kater zijn dus deels afkickverschijnselen. Deze afkickverschijnselen verdwijnen vanzelf weer. Zeer frequent en zwaar drinken leidt tot zwaardere ontwenningsverschijnselen.

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Alcohol moet afgebroken worden door je lever. Ongeveer 95% van alle alcohol wordt afgebroken door je lever. De overige 5% scheidt je lichaam uit in de vorm van zweet, urine én via je adem. Voor een standaardglas alcohol heeft je lever minimaal een uur tot anderhalf uur nodig om af te breken. Wanneer je flink hebt gedronken in de nacht, dan is in de ochtend de alcohol je lichaam nog niet afgebroken. Autorijden is dan ook uit den boze!

Er zijn enorm veel fabels waarin wordt gesteld dat door lichaamsbeweging alcohol het lichaam sneller verlaat. Er zijn geen trucjes om ervoor te zorgen dat je lichaam sneller alcohol afbreekt. Gewoon wachten dus!

Kan alcohol gezond zijn?

Zeker, alcohol kan gezond zijn. Er zijn diverse voorbeelden van mensen die in zogenaamde ‘blue zones‘ leven, die gemiddeld een stuk ouder worden dan wij in Nederland. In Italië drinken ze bijvoorbeeld rode wijn. Rode wijn bevat veel resveratrol, wat een antioxidatieve werking heeft. Ook beschermd het tegen ontstekingen, kanker en diverse neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>