Gordelroos Symptomen & Behandeling

Inhoudsopgave

gordelroosGordelroos is een vervelende huidaandoening die ook wel bekend staat als herpes zoster. Het betreft een infectie die wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Dit virus is ook verantwoordelijk voor de welbekende waterpokken die vrijwel ieder kind krijgt. In dit artikel willen we graag uitlichten wat gordelroos precies is, wat de symptomen zijn en hoe je de huidaandoening kunt behandelen.

Gordelroos oorzaak

Gordelroos is een infectie die wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Iedereen die als kind te maken heeft gehad met waterpokken draagt dit virus bij zich in de zenuwcellen van het ruggenmerg. Het virus kan weer de kop op steken wanneer je een lage weerstand hebt of wanneer je ziek bent.

Gordelroos & stress

Stress is slecht voor de gezondheid. We krijgen er een te hoge bloeddruk van en vergroten de mogelijkheid op een groot aantal aandoeningen. Zo is stress ook een katalysator voor gordelroos. Stress vermijden is dan ook altijd het credo!

Gordelroos symptomen

Ruim 20% van alle mensen krijgt ooit te maken met de huidaandoening. De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar. De kans op de aandoening is voor vrouwen net iets groter dan voor mannen. Een echte oorzaak daarvoor is niet aan te wijzen. Er zijn een aantal duidelijke symptomen die niet te missen zijn:

  • Blaasjes op de huid die enorm veel op waterpokken lijken
  • Huid rondom de blaasjes is rood
  • Erg pijnlijk, stekend en brandend
  • Ziek gevoel
  • Vermoeidheid
  • Tintelingen
  • Koorts

De blaasjes vormen in het beginstadium kleine groepjes rondom dermatomen. De aandoening komt over het gehele lichaam voor, maar meestal zijn de blaasjes terug te vinden op de buik en taille als een soort van gordel om het lichaam, vandaar de naam. Ook kan het rond de ogen voorkomen. Het is strikt noodzakelijk om naar de oogarts te gaan bij deze vorm van gordelroos.

Wanneer de blaasjes zijn gevormd, blijven deze zo’n veertien dagen zichtbaar. Deze zullen behoorlijk jeuken. Daarna drogen de blaasjes in en ontstaan er korsten. Er bestaat een kans op littekenweefsel, zeker wanneer er veel wordt gekrabd.

Hoewel gordelroos voor de meeste mensen zo’n twee tot vier weken duurt in totaliteit, bestaat er de mogelijkheid op blijvende zenuwpijn. Gordelroos kan een veroorzaker zijn van neuropathie.

Gordelroos besmettelijk

Wanneer je als kind nooit waterpokken hebt gehad, dan is gordelroos besmettelijk. Een volwassene krijgt dan waterpokken. Kinderen die nog geen waterpokken hebben gehad kunnen ook waterpokken krijgen van iemand die lijdt aan gordelroos. Iemand die gordelroos heeft kan de aandoening niet overdragen op een volwassene of kind die al waterpokken heeft gehad. Zij dragen immers het varicella zoster virus al met zich mee.

Gordelroos behandeling

Het is aan te raden de huisarts te bezoeken wanneer je te maken krijgt met deze huidaandoening. De behandeling bestaat vaak uit drie verschillende middelen;

  • Anti-virus middel
  • Vitamine B12 complex
  • Pijnstillers

Om het anti-virus middel effectief te laten zijn is het van groot belang het middel te gebruiken wanneer de eerste symptomen zich aandienen. Wanneer er te lang wordt gewacht heeft behandeling met het anti-virus middel geen zin meer. Qua pijnstillers moet je denken aan de welbekende paracetamol. Bij ernstige pijn kan je kiezen voor een pijnstiller zoals Naproxen. Aangezien de huidaandoening behoorlijk kan jeuken wordt er een middel verstrekt tegen de jeuk. De blaasjes moeten zo min mogelijk worden aangeraakt.

Gordelroos voorkomen

Aangezien de meeste mensen het virus al bij zich dragen ligt de huidaandoening eigenlijk altijd wel op de loer. Voorkomen van gordelroos doe je door ervoor te zorgen dat je weerstand altijd op peil is. Voldoende verse groente en fruit eten is daarbij van groot belang. Daarnaast is het nooit onverstandig om een multivitamine supplement te gebruiken. Zoals eerder al genoemd is stress een factor bij gordelroos. Vermijd stress dan ook zoveel mogelijk.