Melatonine en beter slapen

Inhoudsopgave

…98, 99, 100. Is het herkenbaar? De halve nacht is voorbij gegaan en je hebt alleen nog maar schaapjes geteld. Je gedachten over de schaapjes worden gedeeld met je immens grote zorgen over werk, privé of school. Je dommelt net weg vlak voor je wekker weer rinkelt. Je krijgt enorme blauwe zakken onder de ogen en je voelt je met de dag beroerder. Je probeert je slapeloosheid te verslaan door warme melk met honing voor het slapen gaan te verorberen, vermijd alle mogelijke lichtgevende schermen van tablets die je melatonine afbreken en zelfs de lampen blijven uit in de avond. Gelukkig is er een stofje in de omloop die maakt dat jij na 3 schaapjes te hebben geteld al in dromenland bent. In de volksmond staat dit stofje ook wel bekend als de slaappil. De accuratere term hiervoor is melatonine. Het is de oplossing tegen slapeloosheid en voorkomt dat je nog urenlang ligt te woelen in je bed.

Wat is melatonine?


Melatonine is een hormoon in de epifyse, ook wel de pijnappelklier genoemd. Melatonine wordt gemaakt vanuit de serotonine en in een met de tijd van de dag variërende hoeveelheid aan het bloed en het hersenvocht wordt afgegeven.

Dit hormoon bepaald jouw slaappatroon. Je kunt het ook wel vergelijken als de biologische klok. Bij de meeste mensen is melatonine gerelateerd aan de hoeveelheid licht die via het oog de hersenen van een persoon bereikt. Hiermee stemt jouw lichaam af wanneer het ‘avond’ is en wanneer het ‘ochtend’ wordt. Gaat het schemeren? Dan gaat jouw lichaam melatonine aanmaken, zodat je slaperig wordt. Is het licht? Dan blijft de melatonine ver uit zicht. Zo wordt je slaappatroon gereguleerd.

Wanneer je slecht slaapt en veel last van slapeloosheid hebt is het aan te raden om slaappillen (genaamd melatonine) te slikken. Deze pillen maken melatonine aan en maken je slaperig. Dit zorgt ervoor dat je veel sneller inslaapt.

Relatie tussen slaapproblemen en melatonine

Wanneer jouw lichaam te weinig melatonine aanmaakt, zal je merken dat je minder snel moe wordt, maar ook slechter slaapt. Vandaag de dag is de slapeloosheid enorm toegenomen en dat is veelal toe te wijzen aan de geringe aanmaak van melatonine. Tegenwoordig kijken we tot in de avond televisie, blijven we whatsappen op onze telefoon en doen we een spelletje op de iPad. Kortom, onze ogen blijven licht opvangen. Dit heeft als gevolg dat jouw lichaam bijna tot geen melatonine aanmaakt.

Echter is het niet erg om in de avond traditionele verlichting aan te zetten of kaarsjes te laten branden. Melatonine wordt afgebroken door fel blauw licht, en niet door het rode licht van traditionele verlichting en kaarsjes. Blauw licht is er wanneer de zon nog schijnt, maar ook de schermen van allerlei apparatuur geeft blauw licht af. Probeer daarom zoveel mogelijk blauw licht in de avond te vermijden om de aanmaak van melatonine te stimuleren.

De voordelen van melatonine

Melatonine is niet alleen een goed supplement tegen slapeloosheid. Melatonine bezit meerdere verborgen voordelen.

Melatonine is een krachtig antioxidant

Melatonine is een zeer krachtig antioxidant. Uit een onderzoek blijkt melatonine bij te dragen aan de vermindering van oxidatieve schade die het lichaam heeft opgelopen. Tevens blijkt uit diverse onderzoeken dat het hormoon verschillende organen van mensen beschermen tegen vrije radicalen. In dat opzicht draagt melatonine dus ook goed bij aan het detoxen van het lichaam.

Melatonine kan helpen in de strijd tegen obesitas

Overgewicht staat in de top welvaartsziektes. Massaal komen er diverse middelen op om zwaarlijvigheid tegen te gaan. Melatonine is daar eentje van.

Uit onderzoek blijkt melatonine te helpen bij het onderdrukken van het hongergevoel. Dit komt doordat het plasmaleptine (honger hormoon) wordt tegengehouden. Dit betekent minder honger en minder honger is minder eten!

Melatonine helpt om je beenderen te beschermen

Melatonine voorkomt niet alleen wallen onder de ogen, maar beschermt ook nog eens de beenderen. Uit onderzoek blijkt melatonine enorm goed bij te dragen aan het versterken van de beenderen en de dikte ervan. Dit komt omdat melatonine de aanmaak van osteocalcine aanstuurt. Dit is een hormoon dat meehelpt de beenderen van het lichaam op te bouwen.

Melatonine heeft ook bepaalde weldadige effecten in de strijd tegen kanker

Melatonine zorgt ervoor dat je afweersysteem beter werkt. Dit is ook één van de belangrijkste redenen waarom het slaaphormoon bepaalde kanker werende effecten bezit.

Melatonine helpt je brein beter te beschermen en te functioneren

Melatonine lijkt wel een superfood. Het stofje heeft ook weldadige invloed op de ontwikkeling en de kracht van het brein. In diverse onderzoeken is er aangetoond dat melatonine je lichaam beschermd tegen de zogenoemde beta amyloide plaque. Deze ingewikkelde term is een van de grootste veroorzakers van de ziekte van Alzheimer.

Wat is de juiste dosering melatonine voor volwassenen?

Volwassenen nemen 0,2 mg tot 20,0 mg melatonine. De hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van de reden waarom iemand slaappillen gaat slikken en van de persoon.

Wat is de juiste dosering melatonine voor kinderen?

De dosering melatonine is per kind zeer variërend. Er wordt meestal begonnen met 2 of 3mg melatonine. Vaak is dit voldoende voor een kind. Echter wanneer de slaapproblemen aanwezig blijven kan de dosering oplopen tot wel 5 tot 10mg.

Hoe moet melatonine ingenomen worden?

Een slaappil moet je niet vlak voor het slapengaan innemen, maar meestal 1 á 2 uur van te voren innemen. Dan kan het hormoon goed haar werk doen en je langzaamaan slaperig maken. Melatonine slik je in tabletvorm met een slok water weg.

Melatonine en voeding

Melatonine zit niet alleen in supplementen. Ook bepaalde voedingsmiddelen bezitten dit gezonde hormoon. Dus als je lekker wilt slapen is het misschien verstandig om je glas melk met honing in te wisselen voor de volgende voedingsmiddelen:

  • Kersen
  • Gember
  • Zilvervliesrijst
  • Banaan
  • Walnoten
  • Ananas
  • Goji-bessen

De bijwerkingen van melatonine

Melatonine is niet geheel zonder bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen zijn:

  • Slaperigheid
  • Lagere lichaamstemperatuur
  • Levendige dromen
  • Ochtendhumeur
  • Kleine veranderingen in de bloeddruk

De gevaren van melatonine

Melatonine slikken is niet geheel zonder gevaren. Natuurlijk zjin er wel bepaalde bijwerkingen die op kort termijn niet schadelijk zijn. Echter brengt melatonine slikken op langer termijn ook bepaalde consequenties met zich mee. Zo blijkt melatonine de symptomen van ziekten te versterken. Denk hierbij aan de ziekte van Crohn, leukemie, reuma of leverziekte, Tevens schijnt de aanmaak van je natuurlijke melatonine af te nemen wanneer je lang ‘kunstmatige’ melatonine slikt. Wil je weer terug naar je natuurlijke aanmaak van melatonine? Dan moet je ‘afkicken’ en is de kans groot dat je aantal nachten slecht zal slapen. Een ander voorkomend kenmerk is dat melatonine extra innemen ertoe kan leiden dat je juist slechter slaapt.