Mirtazapine

Inhoudsopgave

Mirtazapine werd in 1976 ontwikkeld door Organon, het duurde echter tot 1996 voordat het toegelaten werd op de markt. Het medicijn behoort tot de groep van tetracyclische antidepressiva, maar wordt echter ook gebruikt als behandeling voor slapeloosheid. Hier staat het overigens niet voor geregistreerd. De werkzame stoffen zitten in de producten: Remeron en Mirtazapine. Voor dit medicijn is altijd een recept van een arts nodig.

Wat doet mirtazapine?


Door het gebruik van mirtazapine wordt in de hersenen de afgifte van noradrenaline en serotonine gestimuleerd. Dit zijn stoffen die een rol spelen bij een depressie. Mirtazapine zal dan ook door een arts voorgeschreven worden wanneer er sprake is van een depressie. Een depressie kan behandeld worden met gesprekstherapie, met medicijnen of met een combinatie van beide. De effecten van mirtazapine kunnen na een tot vier weken merkbaar worden. Wel kunt u de eerste weken al last hebben van bijwerkingen. Het advies is dan om niet meteen met het middel te stoppen omdat deze verminderen wanneer het lichaam aan het medicijn gewend raakt. Soms schrijft de arts ook mirtazapine voor wanneer er naast de depressie sprake is van extreem gewichtsverlies of als er problemen met slapen zijn. U moet mirtazapine nog minimaal een half jaar blijven gebruiken nadat uw klachten verdwenen zijn. Dit is om te voorkomen dat de depressie terugkeert.

Mirtazapine bij jeuk

Mirtazapine kan ook worden ingezet wanneer u last heeft van ernstige jeuk. Deze kan vele oorzaken hebben. In een zeldzaam geval kan de jeuk ontstaan door een aandoening aan de galwegen, maar jeuk kan ook voorkomen bij diverse soorten kanker. De jeuk kan dan optreden door de behandeling van kanker (bestraling en/of chemotherapie) of door de ziekte zelf. Het medicijn kan een gunstig effect hebben op de jeuk, deze vermindert al na enkele dagen. Hoe dit precies tot stand komt, is nog onduidelijk.

Bijwerkingen van mirtazapine

De bijwerkingen van het medicijn treden niet bij iedereen op, maar komen alleen voor bij mensen die hier gevoelig voor zijn. De meeste bijwerkingen zijn het hevigst in de eerste week van het gebruik en zwakken daarna af of verdwijnen helemaal. De meest voorkomende bijwerkingen (bij 10 tot 30 0p 100 mensen):

  • Een gevoel van sufheid, slaperigheid en een verminderd reactievermogen
  • Een droge mond hebben, doordat minder speeksel wordt aangemaakt
  • Hoofdpijnklachten
  • Gewichtstoename, door het vasthouden van vocht of door een toename van de eetlust
  • Overmatig transpireren
  • Maag-darmklachten

Hoe wordt dit medicijn gebruikt?

Mirtazapine is verkrijgbaar in gewone tabletvorm, de tabletten dienen dan met water, zonder te kauwen worden ingenomen. Daarnaast is het te verkrijgen als smelttablet, deze moet u op de tong laten smelten en daarna doorslikken. Verder is er het medicijn in drankvorm in de handel, hierbij wordt met behulp van een pompje de juiste hoeveelheid drank in een glas met een beetje water gebracht. Dit drinkt u op, hierna spoelt u het glas met een beetje water na en drinkt dit ook op.

Op welk tijdstip gebruikt u mirtazapine?

Wanneer u het medicijn een keer per dag gebruikt, kunt u dat het beste ’s avonds voor het slapen gaan innemen, omdat u dan de minste last van sufheid heeft. Als u de mirtazapine twee maal daags gebruikt, dient u het ’s morgens en ’s avonds in te nemen. Bij een vergeten dosis geldt: wanneer u het medicijn een maal daags gebruikt en de volgende dosis duurt nog meer dan acht uur, dan neemt u het alsnog in. Bij minder dan acht uur, slaat u de vergeten dosis over. Als u het medicijn twee maal daags gebruikt en de volgende dosis duurt nog meer dan vier uur, dan neemt u het middel alsnog in. Bij minder dan vier uur tussentijd, slaat u de vergeten dosis over.

Kan ik mirtazapine combineren met mijn andere medicijnen?

Mirtazapine heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waar de meeste wisselwerkingen mee optreden zijn:

  • Flevoxamine, een ander middel tegen depressie of angstklachten, dit kan de kans op bijwerkingen vergroten
  • Allerlei andere medicijnen die ook het reactievermogen verminderen, deze middelen versterken elkaar. Herkenbaar aan de gele waarschuwingssticker

Vervolgens zijn er medicijnen die de werking van mirtazapine verminderen, dit zijn:

  • Bosentan, een middel tegen een ernstige verhoogde bloeddruk in de longen
  • Medicijnen die epilepsie tegengaan
  • Medicijnen ter bestrijding van tuberculose

Belangrijke zaken omtrent het gebruik van mirtazapine:

  • Wees voorzichtig met alcohol, dit kan u nog suffer maken
  • Tijdens gebruik van dit medicijn kunt u beter geen autorijden
  • Wanneer u het middel langere tijd gebruikt, kunt u hier niet zomaar mee stoppen. Overleg met uw arts over langzaam afbouwen