ouderdomsvlekkenSommige veranderingen in je huid ontstaan door het ouder worden, zoals de ongeliefde ouderdomsvlekken. Deze worden veroorzaakt als je je huid lange tijd hebt blootgesteld aan de zon. De vlekken kunnen gelijkenissen vertonen met een melanoom, wat een vorm van huidkanker is. Als je weinig kennis hebt van dit soort zaken, vraag je je misschien af of de vlek alleen maar een schoonheidsprobleem is of iets waar naar gekeken moet worden door een arts of een dermatoloog. Bij grote zorgen aangaande huidkanker kun je beter een afspraak maken bij een dermatoloog. Een bezoek aan een dermatoloog zal je gemoedsrust geven.

Wat ouderdomsvlekken betreft: dit soort vlekken hoeft geen vaste waarde te zijn. Lees verder en ontdek in dit artikel wat deze vlekken zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze kunt verwijderen.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken en zonnevlekken zijn in feite hetzelfde. Ze zijn een veel voorkomende vorm van hyperpigmentatie en verschijnen als kleine en donkere vlekjes op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn. Ze komen het meest voor bij mensen ouder dan 40 (vandaar ook de naam ouderdomsvlekken), maar mogelijk kunnen ze ook op jongere leeftijd verschijnen.

Soorten ouderdomsvlekken

Als je ouderdomsvlekken hebt, behoren deze hoogstwaarschijnlijk tot de volgende categorieën:

Rode stippen op de huid

Kleine rode stippen op je huid die kleiner zijn dan de punt van een potlood worden veroorzaakt doordat de bloedvaten in je huid overmatig groeien. Ze komen vaak voor en kunnen overal verschijnen, maar ze worden niet gelinkt aan huidkanker.

Pigmentvlekken of lentigines

Pigmentvlekken zijn vlekken die lijken op sproetjes. Ze verschillen ook meestal van grootte, vaak te vergelijken met de punt van een potlood tot de grootte van een muntstuk van 10 eurocent. Deze vlekken zijn wat het merendeel van de mensen aanziet als ouderdomsvlekken. Ze bevinden zich dan ook meestal op de lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon.

Seborrheic keratosen

Deze vlekken kunnen een uiteenlopende vorm hebben en lijken vaak op wratten. Hun kleur is meestal licht tot donkerbruin en zwart. Er zijn drie redenen waardoor ze op je huid kunnen verschijnen: zonlicht, veroudering van de huid en genetisch bepaald. Als je veel van deze seborrheic keratosen hebt op je huid, heb je ze ongetwijfeld al eerder opgemerkt bij je ouders. Dit soort vlekken zijn ook gekoppeld aan fibromen, een andere vorm van goedaardige groei van de huid.

Wat veroorzaakt ouderdomsvlekken?

Ze worden veroorzaakt door een verhoogde productie van melanine – het natuurlijke pigment dat onze huid zijn kleur geeft. Melanine fungeert als het natuurlijke zonnescherm van je huid door je te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Daarom zonnebaden mensen in de zon. Maar overmatige blootstelling aan de zon verhoogt de hoeveelheid melanine die de huid produceert. Zoals de alternatieve naam ‘zonnevlekken’ suggereert, worden deze donkere vlekken meestal veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. Om deze reden worden ze meestal aangetroffen op delen van het lichaam die vaak in de zon liggen: gezicht, nek, decolleté, schouders, onderarmen en handen. Lees hoe je je kunt beschermen tegen de zon.

Hoe kan je ouderdomsvlekken verwijderen?

Als je denkt dat de ouderdomsvlekken op je huid de mensen in je omgeving vertellen dat je je verstand voorbij bent, kun je die vlekken mogelijk aanzienlijk vervagen. Soms kom je zelfs helemaal van ze af. Maar voordat je ouderdomsvlekken behandelt, moet je enkele feiten weten. Deze feiten kunnen jouw gezondheid beschermen en je helpen de beste resultaten te behalen.

Er zijn twee soorten behandelingen voor ouderdomsvlekken: crèmes en/of lotions en behandelingen door een dermatoloog. Behandelingen, waaronder lasertherapie en chemische peelings, werken sneller. Het nadeel is dat ze meer kosten en een groter risico op het veroorzaken van bijwerkingen hebben. Het gebruiken van crèmes en lotions daarentegen vereist discipline. Om resultaten te zien, moet je maandenlang een crème of lotion aanbrengen.

Wat je moet weten over de behandelingsopties

Er zijn tal van huidverlichtende producten op de markt te verkrijgen waarvan fabrikanten beweren dat ze ouderdomsvlekken verwijderen. Heel wat van deze prodcuten kun je kopen zonder voorschrift van je arts. Maar voordat je een product koopt, is het belangrijk om te weten dat sommige van die producten ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid. Zo kan een product voor ouderdomsvlekken kwik bevatten, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dus, als je liever een crème of lotion gebruikt om ouderdomsvlekken te behandelen in plaats van een snellere procedure te volgen, is het aangeraden om eerst het product door een gecertificeerde dermatoloog te laten bekijken. Een dermatoloog kan je ook een product aanbevelen die ouderdomsvlekken doeltreffend behandeld zonder dat het jouw gezondheid schaadt.

Snelle behandelingsopties

Eén of twee laserbehandelingen kunnen ouderdomsvlekken snel behandelen en je zult waarschijnlijk een langduriger resultaat hebben, wat minder is dan wanneer je een crème of lotion gebruikt. Lasers kunnen echter enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals korstvorming of het tijdelijke donker worden van ouderdomsvlekken, wat niet gebeurt als je crèmes of lotions gebruikt. Maar deze bijwerkingen verdwijnen snel.

Een ander veel voorkomende behandeling voor ouderdomsvlekken is cryotherapie (bevriezing). Tijdens deze procedure verwondt de dermatoloog de cellen in de ouderdomsvlekken door ze te bevriezen. Naarmate de huid geneest, zullen de vlekken lichter ogen. Na deze snelle behandeling heb je mogelijk pijn, een blaar of tijdelijke roodheid en zwelling van de huid. Permanente bijwerkingen zijn zeldzaam.

Je kunt er ook voor kiezen om de ouderdomsvlekken te laten verwijderen door een dermatoloog via microdermabrasie. Na een behandeling met microdermabrasie zie je een milde roodheid van de huid die na enkele uren verdwijnt.

Eeen manier om ouderdomsvlekken op de handen effectief te behandelen, is door middel van chemische peeling.

Na de behandeling

Bescherming tegen de zon is belangrijk nadat je ouderdomsvlekken hebt laten behandelen. Welke behandeling je ook kiest, het is belangrijk om te weten dat ouderdomsvlekken kunnen terugkeren. Je kunt dit voorkomen door je huid te beschermen tegen de zon. En om de bescherming te krijgen die je nodig hebt, moet je elke dag zonnecrème aanbrengen voordat je naar buiten gaat.