Een drukkend gevoel op de maag en het middenrif kan uitermate vervelend zijn. Je bent in deze niet de enige die te kampen heeft met maagproblemen; enkele duizenden mensen zitten in precies hetzelfde schuitje. In dit artikel beschrijven we een aantal veelvoorkomende oorzaken van een drukkend gevoel op de maag en het middenrif. Daarnaast vind je een aantal oplossingen die je kunt proberen om het probleem tegen te gaan. Word je dusdanig belemmerd in je dagelijkse gang van zaken? Ga dan langs een huisarts voor controle.

Oorzaken van een drukkend gevoel op de maag/middenrif

Epigastrische pijn kan veroorzaakt worden door een groot aantal factoren. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Eten/drinken

Maag en middenrif klachten vinden vaak hun oorsprong in hetgeen wat we eten en drinken. Teveel en te snel eten leveren problemen op, net als te vet en te pittig eten. Ook het drinken van teveel alcohol kan zorgen voor problemen.

Middenrifbreuk

De borst- en buikholte worden van elkaar gescheiden door een spierplaat; het middenrif. Je vindt een smalle doorgang in het middenrif waar de slokdarm doorheen loopt. Wanneer deze opening wijder is dan normaal, dan spreekt men van een middenrifbreuk. De ongemakken die je ervaart worden veroorzaakt door de maag die gedeeltelijk door de opening omhoog komt.

Voedselvergiftiging

Gaat vaak gepaard met diarree, overgeven en misselijkheid. Daarnaast kan het flinke krampen geven in je buik. Deze klachten verdwijnen over het algemeen weer snel.

Stress

Stress heeft een verschrikkelijke uitwerking op lichaam en geest. Je slaap er slecht van en kunt er allerlei andere aandoeningen door oplopen. Zo ook een drukkend gevoel op maag en middenrif.

Maagzweer

Wanneer je last hebt van een maagzweer, dan is de binnenzijde van je maag of dunne darm aangetast. Er zit een gat waardoor zenuwen bloot liggen, welke in contact komen met maagzuur. En dat doet pijn! Dit kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Ook bepaalde medicatie kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van een maagzweer. Denk hierbij aan NSAIDs zoals ibuprofen of naproxen. Het wordt daarom altijd aangeraden deze NSAIDs te nemen in combinatie met een maagbeschermer.

Wat je kunt doen tegen een drukkend gevoel op de maag/middenrif

  • Drukkend gevoel maag middenrif‘Mindfulness’ tijdens het eten. Kauw je eten goed en denk goed na over hetgeen wat je eet en hoeveel je er van eet. Eet kleinere maaltijden over de dag verspreid. Verse, onbewerkte producten moeten de boventoon voeren. Probeer eens dingen uit je voeding te schrappen. Probeer eens een week geen zuivel te eten, of een week geen gluten. Misschien een tijdje geen alcohol drinken?
  • Vermijd pittig eten
  • Vermijd vet eten
  • Stoppen met roken
  • Drie uur voor het slapen niet eten. Laat die chips, kaas en borrelnootjes dus staan!
  • De kans is groot dat je last hebt van maagzuur. Door roken, alcohol en vet eten is het beschermende slijmvlies in de maag dunner dan normaal. Maagzuur kan plaatselijk irritatie geven. Omeprazol is een effectieve maagzuurremmer die verkrijgbaar is bij de Kruidvat of andere drogisterijen. Overleg altijd eerst met de huisarts alvorens over te gaan op medicatie.
  • Meer bewegen heeft een positief effect op je lichaam. Beter slapen, minder stress en.. minder last van je maag! Je hoeft niet gelijk de sportschool in te duiken, begin eens met een uurtje wandelen per dag.
  • Geef je buik de ruimte! Strakke broeken en shirts kunnen naar de kringloop. Het insnoeren van je buik heeft geen positief effect op je maag.