Glucosamine

Inhoudsopgave

Gewricht & glucosamineJe gewrichten zijn enorm belangrijk. Bij bijna alle bewegingen die je maakt zijn gewrichten betrokken. Lopen, opstaan, een bal gooien.. zelfs wanneer je door je Instagram feed bladert maak je gebruik van meerdere gewrichten. Pijn aan je gewrichten beperkt je op enorm veel vlakken. Je wilt je gewrichten dan ook in optimale gezondheid houden. Glucosamine speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een aminosuiker wat van nature voorkomt in het lichaam. Glucosamine kan je niet binnen krijgen via je voeding. Bepaalde carnivoren kunnen de stof wel binnenkrijgen wanneer ze kraakbeen eten. De stof speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van kraakbeen. Kraakbeen is een taai maar flexibel bindweefsel wat je op diverse plekken in het lichaam terugvindt, bijvoorbeeld aan de uiteindes van twee botten waar ze ervoor zorgen dat gewrichten moeiteloos over elkaar kunnen bewegen. Daarnaast absorbeert kraakbeen schokken in de gewrichten. Naarmate je ouder wordt verliest kraakbeen flexibiliteit en wordt het langzaam maar zeker afgebroken. Glucosamine kan helpen bij het tegengaan van dit proces.

Glucosamine en artrose

Glucosamine wordt vaak gekoppeld aan artrose en zou volgens diverse bronnen verlichting kunnen bieden bij artrose. Vanuit de wetenschap is er geen consensus bereikt over het effect van de stof op artrose door uiteenlopende resultaten van studies. Uit testen op dieren is gebleken dat glucosamine effectief is tegen artrose.

Glucosamine bijwerkingen

Bij het nemen van een glucosamine supplement kunnen één of meerdere bijwerkingen ontstaan:

  • Problemen met maag en darmen
  • Hoofdpijn
  • Misselijk

Als je overgevoelig bent voor glucosamine dan kan het zijn dat je te maken krijgt en jeuk en duizeligheid.

Wanneer glucosamine supplementeren?

Wanneer je weleens last hebt van pijn in en rondom je gewrichten, en een stijf onbuigzaam gevoel hebt dan kan je ervoor kiezen supplementen te gebruiken. Glucosamine vind je in enorm veel winkels waaronder de Kruidvat en de Action. Ook vind je glucosamine bij de Body&Fitshop. Wanneer je fysieke arbeid doet, overgewicht hebt of veel sport dan is het verstandig supplementen te gebruiken. Zeker wanneer je een vechtsport doet als Jiu Jitsu, wat veel van je gewrichten vraagt.

Glucosamine, chondroïtine en MSM

De stoffen chondroïtine en MSM worden vaak in één adem genoemd met glucosamine. Niet zo gek, chondroïtine is een onderdeel van weefsels die collageen bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kraakbeen. Aan MSM worden legio functies toegewezen, waaronder een pijnstillende functie en een helende functie bij artritis. Bij de Body&Fitshop wordt een combinatie supplement verkocht waar je glucosamine, chondroïtine en MSM terugvindt.

Conclusie

Glucosamine is een supplement wat je zonder problemen kunt gebruiken. Het supplement kan je helpen bij het gezond houden van kraakbeen en daarmee dus je gewrichten. Hoewel er geen keihard wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van het supplement bij artrose zijn er diverse gebruikers die verlichting van hun klachten melden. Wanneer je glucosamine gaat gebruiken, mik dan op zo’n 1200 milligram per dag en gebruik het supplement over een langere periode om het daadwerkelijke effect vast te kunnen stellen.