Artrose Symptomen, Oorzaak & Behandeling

Inhoudsopgave

artroseOuderdom komt met gebreken, luidt een oud gezegde. En met als zoveel spreekwoorden en gezegdes klopt deze stelling ook als een bus. Er zijn diverse aandoeningen die het leven op de oude dag er niet makkelijker op maken Artrose is zo’n aandoening. In dit artikel lichten we uit wat artrose nu precies is en hoe je het beste kunt omgaan met deze aandoening.

Wat is artrose?


Men gebruikt de term artrose voor het beschrijven van slijtage aan kraakbeen en gewrichten. Wanneer er meer gewrichtskraakbeen verdwijnt dan er wordt aangemaakt door je lichaam, dan ontstaat de aandoening. De pijn die men voelt bij artrose is het over elkaar schuren van botten. Er is immers minder of geen gewrichtskraakbeen om schokken op te vangen. Bij artrose is er ook minder vloeistof aanwezig in het gewricht, wat ervoor zorgt dat gewrichten minder soepel kunnen bewegen. Artrose vinden we vrijwel altijd terug in gewrichten. Denk hierbij aan handen, schouders, knieën, heupen of nek. Artrose is een echte ouderdomsziekte die we meestal terugvinden bij mensen die 55 jaar of ouder zijn. Echter, de aandoening treft mensen soms ook op jongere leeftijd. Naast mensen hebben dieren ook te maken met deze aandoening. Artrose bij honden en katten is vaak gezien, maar diverse soorten apen lijden ook aan deze aandoening.

Verschillen artrose en artritis

De namen lijken op elkaar, maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen artrose en artritis? Artritis is een verzamelterm waar artrose onder valt. Artritis valt uiteen in een aantal aandoeningen waar bijvoorbeeld artrose, jicht en enkele andere reumatische aandoeningen onder vallen.

Wat is poly artrose?

Poly-artrose betekent dat men last heeft van artrose in meer dan één gewricht.

Artrose symptomen

Hoewel de symptomen van artrose ietwat kunnen verschillen van persoon tot persoon zijn er een aantal overeenkomende symptomen aan te wijzen. de twee belangrijkste in deze zijn gewrichtspijn en stijfheid van het gewricht. Een aantal andere herkenbare symptomen zijn:

  • Over elkaar wrijvende botten
    Vermindering van vloeistof in het gewricht en minder kraakbeen kan ervoor zorgen dat je botten letterlijk over elkaar heen kunt voelen wrijven/schrapen.
  • Pijnlijk gewricht
    Aangezien je gewricht minder goed beschermd wordt door kraakbeen kan je gewricht pijn doen.
  • Zwelling rondom het gewricht
    De aandoening kan ervoor zorgen dat je gewricht wat gezwollen is. Vooral duidelijk bij bijvoorbeeld de knieën.
  • Verminderde bewegingsvrijheid
    Zwelling en pijn in het gewricht kunnen ervoor zorgen dat je minder soepel kunt bewegen.
  • Verlies van kracht
    Vooral duidelijk wanneer men last heeft van artrose in de handen. Je kunt zware tassen bijvoorbeeld minder goed dragen.

Oorzaken van artrose

Artrose is grotendeels een natuurlijks proces, wat ontstaat bij onderbelasting van een gewricht. Jawel, het niet belasten van een gewricht zorgt dus voor een aandoening aan de gewrichten. Hoe dat werkt? Door het niet of minder belasten van bepaalde gewrichten ontstaat er dus minder kraakbeen rondom de gewrichten. Stilstand is in deze achteruitgang! Er zijn een aantal risicofactoren aan te wijzen die de kans op artrose verhogen:

Overbelasting

Overbelasting kan een trigger zijn voor artrose. Denk hierbij aan werk wat fysiek zwaar is, zoals stratenmaker. Ook te intensief sporten is niet goed. Squatten is gezond, maar wanneer je dit met 180 kilo doet én een verkeerde houding hebt.. geen goed idee.

Overgewicht

Je lichaam is niet gemaakt om bijvoorbeeld 10 tot 20 kilo extra te dragen. Heupen en knieën vinden dit beslist niet leuk!

Lichamelijk trauma

Lichamelijk letsel kan zorgen voor artrose. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een blessure door sporten.

Erfelijk

Had je oma artrose? Begint je moeder last te krijgen van gerelateerde klachten? Dan is de kans aanwezig dat jij ook te maken krijgt met artrose.

Vitamine D tekort

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opbouw van botten. Diverse onderzoekers zijn van mening dat een tekort aan vitamine D een rol kan spelen bij het ontstaan van deze aandoening.

Artrose behandeling

Er is helaas geen wonderpil die artrose wegneemt. Er zijn echter een aantal belangrijke maatregelen die men kan nemen om artrose te behandelen.

Beweging

Bewegen is zeer belangrijk bij artrose. Dit zorgt ervoor dat stijfheid van het gewricht afneemt. Er zijn diverse soorten sporten die beoefend kunnen worden, mits deze niet explosief van aard zijn. Wandelen en fietsen zijn bijvoorbeeld perfect. Ook het doen van krachttraining heeft een positief effect.

Afvallen

Een groot gedeelte van Nederland heeft te kampen met overgewicht. Deze extra belasting op je gewrichten is niet nodig. Probeer daarom wat kilo’s kwijt te raken, mocht dat van toepassing zijn.

Medicijnen

Zoals gezegd. er is helaas geen pil die artrose wegneemt. Men focust dan ook op het bestrijden van pijn. In eerste instantie wordt er vaak gekozen voor paracetamol. Wanneer paracetamol niet toereikend is, wordt een NSAID ingezet zoals Aleve (naproxen) of diclofenac. Wat prettig is aan een NSAID, is dat deze tevens een eventuele ontsteking in het gewricht een halt toe roept.

Glucosamine

De meningen over de effectiviteit van glucosamine bij artrose lopen nogal uiteen. Er zijn diverse onderzoeken die uitwijzen dat glucosamine niet helpt bij artrose of pijnbestrijding van artrose. Persoonlijk gebruik ik glucosamine om mijn gewrichten gezond te houden. Glucosamine helpt bij de opbouw van kraakbeen. Laat dát nou juist een probleem zijn bij artrose.

CBD

Veel mensen rapporteren dat ze veel baat hebben bij het gebruik van CBD. CBD kan genomen worden in de vorm van olie maar ook geïnhaleerd worden met een elektrische sigaret.

Vitamine D

Wanneer je artrose hebt én overgewicht, dan kan het supplementeren met vitamine D een gunstige uitwerking hebben. Veel artrose patiënten rapporteren vermindering van pijn én een betere bewegingsvrijheid.

Operatie

Wanneer de klachten zeer ernstig zijn, dan kan ervoor gekozen worden het complete gewricht te vervangen met een kunstgewricht. Deze gewrichten gaan gemiddeld 15 jaar mee. Men probeert eigenlijk altijd te wachten met een kunstgewricht tot ná het 65e levensjaar. Het plaatsen van een kunstgewricht gaat eigenlijk altijd goed. Het kan wel zijn dat er complicaties ontstaan na een dergelijke operatie.

Conclusie

De kans dat je te maken krijgt met deze vervelende aandoening is zeer aanwezig. Zoals bij vrijwel iedere aandoening geldt; gezond leven is van uiterst belang. Probeer voldoende te bewegen en gezond te eten. Een supplement als vitamine D of glucosamine kan verlichting bieden bij artrose. Gebruik deze dan ook! Komen enkele symptomen je bekend voor? Overleg dan met de huisarts wat de te nemen stappen zijn.