Avocado gezond?

Inhoudsopgave

avocadoAvocado’s; wie houdt er niet van? Deze vrucht (jawel, avocado’s zijn een fruitsoort) vind je in vrijwel iedere supermarkt, en komt vrijwel altijd uit een warm klimaat. Denk hierbij aan centraal-Amerika of zuid-Europese landen. Avocado’s hebben een groot aantal gezondheidsvoordelen.

Avocado gezond? Ja!


We hebben de belangrijkste gezondheidsvoordelen van avocado’s voor je op een rijtje gezet;

Avocado’s zijn rijk aan voedingsstoffen

Een avocado is een echte vitamine en mineralen bom. Per avocado krijg je het volgende binnen:

 • 64 calorieën
 • 6 gram gezonde vetten
 • 3.4 gram koolhydraten, waarvan 3 gram vezels
 • Minder dan 1 gram suiker

Daarnaast zijn avocado’s rijk aan vitamine C, E, K en B6. Ook vind je de volgende mineralen terug in een avocado:

 • Magnesium
 • Potassium
 • Riboflavine
 • Niacine
 • Foliumzuur
 • Pantotheenzuur

Het overgrote deel van de calorieën die je terugvindt in een avocado komen uit vet. Dat betekent niet dat avocado’s slecht voor je zijn, in tegendeel! Deze vruchten bevatten de juiste vetten.

Goed voor het hart

Een avocado bevat plantensterolen, zo’n 25 milligram per avocado. Plantensterolen helpen bij het verlagen van LDL cholesterol, het slechte soort cholesterol.

Goed voor de ogen

Luteïne en zeaxanthine zijn goed voor de ogen. Je vindt deze stoffen terug in.. jawel; avocado’s. Luteïne en zeaxanthine helpen bij het tegengaan van oxidatieve schade door ultraviolet licht. Deze stoffen worden tevens ingezet bij patiënten die lijden aan Macula degeneratie.

Helpt bij het voorkomen van osteoporose

Als je een hele avocado eet, krijg je ongeveer 50 procent van je dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen. Vitamine K is van belang voor gezonde botten. De voedingsstof wordt vaak over het hoofd gezien door de focus op voldoende vitamine D en calcium.

Goed tijdens zwangerschap

Avocado’s zijn rijk aan foliumzuur. Deze stof is van groot belang voor een gezonde zwangerschap en verkleint het risico op een miskraam. Daarnaast verkleint het de kans op een ‘open ruggetje’.

Verbeterde stoelgang

Avocado’s bevatten een goede hoeveelheid voedingsvezels, welke helpen bij een goede stoelgang. Last van obstipatie? Avocado’s kunnen je helpen!

Wanneer is een avocado rijp?

Het vinden van een avocado die rijp is kan soms lastig zijn. De ‘eetrijpe’ avocado’s die je bij de Albert Heijn vindt zijn vaak nog hard als steen, en beslist niet eetrijp. Wanneer is een avocado rijp? Let op de volgende punten:

 • Kleur
  Een avocado moet donker zijn, en kan zelfs bijna zwart zijn met nog een paar hints van groen.
 • Hard of zacht?
  Een avocado moet zacht zijn. Knijp zachtjes in de avocado. Als de avocado heel stevig aanvoelt, of hard, dan is deze beslist nog niet rijp. Een te zachte avocado moet je ook vermijden, aangezien deze vaak bruine plekken hebben.
 • Structuur van de schil
  De schil van een avocado moet putjes hebben, een textuur. Een gladde avocado is niet rijp.

Wil je een rijpe avocado eten? Koop er een aantal, maar in verschillende gradaties qua rijpheid. Dus, 1 avocado die nagenoeg rijp is, 1 avocado die nog een paar dagen moet liggen, en 1 compleet groene avocado. Op die manier heb je altijd een rijpe avocado te pakken.

Avocado’s bewaren

Een goede avocado vinden is een klus. Maar ook het bewaren van een avocado vereist enige planning. Bewaar een onrijpe avocado het liefste in een papieren zak. Wanneer avocado’s eetrijp zijn, bewaar deze dan niet-gesneden tot 3 dagen in de koelkast. De koelkast zal het rijpingsproces vertragen.

Heb je een avocado gesneden, maar wil je voorkomen dat deze bruin wordt? Gebruik wat citroensap op het vlees van de avocado om te voorkomen dat deze bruin wordt.

Hoe eet je een avocado?

Avocado’s zijn erg veelzijdig en kunnen op diverse manieren gegeten worden. De meest eenvoudige manier is om de pit te verwijderen, en de avocado leeg te lepelen. Persoonlijk vind ik een rijpe avocado erg lekker met een beetje zout en peper.

Een andere manier om de avocado te ‘eten’ is door er een smoothie van te maken. Dit is aan te raden voor iedereen die de smaak van avocado niet fantastisch vindt. Snijd de rijpe avocado aan stukjes, doe deze in de blender en voeg je favoriete ingrediënten toe. Persoonlijk vind ik avocado met melk en een schep eiwitpoeder het lekkerst, maar je kunt ook variëren met fruit.

Avocado’s zijn een perfecte toevoeging voor iedere salade. Snijd een rijpe avocado in kleine stukjes, en voeg deze toe aan de salade. Ik vind spinaziesalade in combinatie met avocado erg lekker.