Hoe krijg ik meer energieMoe zijn en vermoeidheid kunnen een ernstige beperking vormen gedurende de dag. Er zijn tientallen energiedrankjes, soorten koffie en andere energieboosters beschikbaar waar je meer energie van zou moeten krijgen. Die werken vaak maar kort of helemaal niet. Maar hoe krijg je nu echt meer energie? Tien eenvoudige tips om meer energie te krijgen:

Stress verminderen

Stress is een echte welvaartsziekte, welke een enorme hoeveelheid energie kan opslurpen. Maar wat te doen bij stress? Stress verminderen kan op verschillende manieren en niet iedere manier is voor iedereen even geschikt. Praten over hetgeen waardoor je zo gestresst bent kan helpen. Ook yoga en meditatie zijn bewezen methodes om je stressniveau te verlagen.

Minder hooi op je vork

Een van de redenen waarom mensen vermoeid zijn, is omdat ze teveel hooi op hun vork nemen. Niet alleen op hun werk, maar ook doormiddel van sociale verplichtingen en familie. Neem tijd voor jezelf en durf nee te zeggen.

Lichaamsbeweging

Klinkt misschien tegenstrijdig, maar van lichaamsbeweging krijg je energie! Regelmatig sporten zal ervoor zorgen dat je vaster slaapt. Daarnaast komen er hormonen vrij waardoor je een kleine energieboost krijgt. Beweging heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid. Zelfs een stevige wandeling biedt een groot aantal positieve voordelen. Je hoeft niet speciaal naar de sportschool. Koop een kettlebell of dumbbells en kweek wat spieren. Je zult zelfs merken dat je gaat afvallen.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is een echte aanrader om meer energie te krijgen. Naast de vele gezondheidsproblemen die gepaard gaan met roken, zuigt roken ook energie weg. Nicotine zorgt namelijk voor slapeloosheid. Je hartslag en bloedruk stijgen. Daarnaast is er een verhoging van hersenactiviteit. Even een sigaretje voor het slapen is een slecht idee dus. Nicotine is dermate verslavend dat midden in de nacht wakker kunt worden, verlangend naar een sigaret.

Probeer minder te slapen

Iedereen heeft een specifiek aantal uren slaap waar hij of zij het beste bij functioneert. Probeer dit aantal uren vast te stellen voor een vastere slaap en minder moeite om in slaap te vallen. Hoe je dat doet? Eenvoudig:

  • Geen dutjes doen tijdens de dag
  • De eerste nacht ga je iets later naar bed dan je normaalgesproken zou doen
  • Slaap vier uurtjes
  • Heb je het idee dat je goed hebt geslapen na die vier uur? Verleng deze tijd dan met 15 tot 30 minuten de volgende dag.
  • Slaap je goed in de uren dat je in bed ligt? Blijf de tijd dan verlengen met 15 tot 30 minuten per keer.

Eet de juiste voeding

Vermijd bewerkte voeding zoveel mogelijk. Als je denkt dat twee frikandelbroodjes en een blikje energydrink tussen de middag energie geven, dan heb je het mooi verkeerd. Geef je lichaam de juiste brandstof en eet producten met een lage glycemische index. Eieren, kwark, noten, vlees, verse groente.. allemaal perfect. Ik heb een lange tijd het keto dieet geprobeerd, wat mij een andere kijk op eten heeft gegeven. Minder focus op koolhydraten en meer focus op gezonde vetten en voldoende eiwitten.

Vitamines en mineralen

Het kan zijn dat je bepaalde vitaminen of mineralen te weinig binnen krijgt. De grootste boosdoeners in deze zijn vaak vitamine D, vitamine B12 en magnesium. Magnesium wordt door het lichaam gebruikt in meer dan 300 verschillende biochemische processen. Een tekort kan dus een significante impact hebben op je energieniveau. Supplementen zijn voordelig en tegenwoordig zelfs te koop bij de Action.

Supplementen

Naast vitamines en mineralen zijn er andere supplementen die je kunt gebruiken voor meer energie. De meest interessante vind ik:

Minder alcohol drinken

Veel mensen denken dat ze beter slapen met een borreltje op. Think again! Alcohol zorgt voor een verhoging van de hartslag tijdens het slapen. Daardoor kan je ’s nachts wakker worden. Alcohol beïnvloed tevens de REM slaap, de periode waarin je onder andere droomt. De REM slaap wordt als essentieel gezien om goed uit te rusten. Een verstoorde REM slaap leidt dan ook tot slaperigheid en een verminderde concentratie gedurende de dag.

Water drinken

Water is de vloeistof waarmee sporters de beste resultaten behalen, niet die onzinnige dure sportdrankjes. Water geeft energie! Te weinig drinken kan ervoor zorgen dat je een vermoeid gevoel hebt.